Alles over PanPastel!

Misschien heb je er wel eens van gehoord: PanPastel. Wat is dit eigenlijk en waar gebruik je het voor? Daar kan je in deze blog meer over lezen! 

PanPastel is eigenlijk gewoon pastelkrijt in een andere vorm. Je hebt namelijk ook nog ‘normale’ zachte pastelkrijtjes en pastelpotloden. Met normale zachte pastelkrijtjes is het krijt geperst in een rechthoekige of cilinderachtige vorm.  Pastelpotloden zijn pastelkrijtjes in de vorm van een gewoon potlood. Bij PanPastel is het krijt in een rond, plastic doosje geperst. De bedoeling is dan dat je door middel van speciale sponsjes het krijt overbrengt op het papier. Werken met PanPastels lijkt in die zin heel erg op schilderen! 

Kleuren 

Er zijn 80 verschillende kleuren PanPastels beschikbaar en deze zijn verkrijgbaar in verschillende sets. Je kan ook individuele kleuren kopen! 

De kleuren zijn erg goed gepigmenteerd en ook erg lichtvast. Ze zijn dus uitermate geschikt voor professioneel werk. 

Hoe werkt het? 

Om goed te kunnen werken met de pastels is het handig om de bijbehorende sponsjes te gebruiken. Hieronder zie je een foto van een aantal sponsjes. Zoals je kan zien heb je grotere sponzen en kleine sponsjes die je op de blauwe applicators kan zetten. Deze kleinere sponzen kan je dus ook vervangen! 

Met de applicator kan je de kleur uit het doosje nemen en zo op je papier ‘smeren’. Zo kan je dus laagje voor laagje supermooie kleuren op je papier creëren door kleuren te mengen! Door het zachte effect van PanPastel kan je deze techniek heel goed gebruiken voor bijvoorbeeld wazige achtergronden of landschappen. Ook kan je PanPastel heel goed combineren met pastelpotloden of zelfs kleurpotloden. Je vraagt je misschien af welk papier je dan het beste kan gebruiken. Dit is een persoonlijke keuze, maar PanPastel werkt net zoals andere soorten pastels heel goed op Pastelmat. 

Prijs 

PanPastel is niet goedkoop! Als je ermee wil beginnen kan het dus best een investering zijn. Per kleur kosten de doosjes doorgaans rond de €7 per stuk. Je kan ook sets kopen van bijvoorbeeld 10 kleuren. Daar betaal je dan rond de €50 voor. Daarbij moet je ook de sponzen kopen en regelmatig vervangen! 

Heb je niet een heel groot budget? Ga dan voor de primaire kleuren en 1 of 2 sponsjes om te testen of je het wat vindt. Je kan bij sommige winkels ook testsets kopen. 

Conclusie! 

Hier nog wat voor- en nadelen op een rijtje. 

Voordelen: 

  • Extreem gepigmenteerde kleuren: Je kan heel lang met 1 kleur doen! 
  • Minder snel last van vieze handen 
  • Geeft een extra zacht effect aan je werk 
  • Weinig stofvorming 
  • Makkelijk op te ruimen en op te bergen 

Nadelen: 

  • Prijzig 
  • Sponsjes moeten vaak vervangen worden 
  • Kost wat tijd om onder de knie te krijgen 

 Werk jij met PanPastel of heb je het wel eens geprobeerd? Laat ons weten in de reacties wat jij ervan vindt!