Kan iedereen leren tekenen?
Elke tekenaar krijgt wel eens opmerkingen als ‘Goh, jij tekent zo mooi. Ik wou dat ik dat kon! Maarja, helaas heb ik die gave niet’. Natuurlijk is dit bedoeld als compliment, maar klopt deze opmerking eigenlijk wel? Is kunnen tekenen een gave/talent of kan iedereen het leren? Dit onderwerp roept vaak discussies op binnen de kunstwereld, en in deze blog geef ik hier mijn visie op!
Talent
Het woord talent wordt vaak gebruikt als iemand van nature ergens heel goed in is. Dat kan tekenen zijn maar ook zingen, tennissen, potten bakken, dansen etc. Eigenlijk kan je voor elke vaardigheid talent hebben.
‘Van nature ergens heel goed in zijn’. Kan dat eigenlijk wel? Het is een feit dat iedereen érgens moet beginnen, ook als het gaat om tekenen. Begint iedereen dan op hetzelfde niveau? Dat denk ik niet. Leeftijd is wel een factor. Kinderen zien de wereld op een bepaalde manier en tekenen dus ook op een bepaalde manier. Omdat de motoriek nog niet ontwikkeld is zullen er nog geen hyperrealistische kunstwerken uit voortkomen. Wanneer je als volwassene begint begrijp je al een stuk meer van de wereld en heb je meestal ook een fijnere motoriek. Tekeningen van een beginnende volwassene zullen er dus al heel anders uit zien dan die van een kind van 3.
Tekenen is een vaardigheid
Iedereen moet dus ergens beginnen. Hoe komt het dan dat de ene zich ontwikkelt tot professioneel kunstenaar en de ander niet verder komt dan stokpoppetjes?
Hier komen we dus weer uit bij ‘talent’. De definitie van talent in mijn ogen is: Een natuurlijke interesse naar een bepaalde vaardigheid in combinatie met de juiste genen.
Genen en persoonlijkheid zijn hier dus de basis. Iemand die van nature heel erg geduldig is, ruimtelijk inzicht heeft, goede hand-oog coördinatie heeft en van jongs af aan een passie voor tekenen heeft zal het sneller leren dan iemand die al deze vaardigheden (nog) niet heeft of überhaupt helemaal niet geïnteresseerd is.
MAAR: Ook geduld, doorzettingsvermogen en hand-oog coördinatie zijn allemaal vaardigheden die getraind kunnen worden zolang je het maar écht wil!
Leefomgeving kan ook effect hebben op het ontwikkelen van vaardigheden. Heb je een creatieve familie en in mijn geval een opa die van jongs af aan met je tekent? Dan heb je als kind wel een voorsprong ten opzichte van kinderen die op geen enkele manier aan kunst worden blootgesteld!
Doorzettingsvermogen
Je kunt dan wel voordelige genen of een voordelige persoonlijkheid hebben, maar toch is tekenen iets wat je moet oefenen! Hier is een goede dosis doorzettingsvermogen voor nodig. Ook als je op hoog niveau wil tennissen, potten bakken of bijvoorbeeld 10 talen wil spreken zal je toch moeten oefenen. Dit is voor tekenen niet anders. Meestal is een hoog niveau resultaat van jaren aan oefening, bloed, zweet en tranen.
Wanneer iemand tegen mij zegt dat ik een gave heb en vooral heel blij moet zijn dat ik deze gave bezit krijg ik toch wel kromme tenen. Diegene zal zich vast niet beseffen dat ik mij 4 jaar lang heb afgesloten van de buitenwereld en dag in-dag uit niks anders deed dan oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Wat ik heb gedaan is misschien een beetje extreem en ik zou het jullie niet aanraden, haha, maar daardoor heb ik wel vrij snel een professioneel niveau bereikt. In het woord ‘gave’ geloof ik dus helaas niet.
Dus, kan ieder mens leren tekenen?
Mijn antwoord is ja! Natuurlijk leert iedereen op zijn/haar tempo, en doet de ene misschien 5 jaar over iets waar de ander 15 jaar over doet. Dit is allemaal afhankelijk van iemands persoonlijkheid, genen en hoeveel tijd iemand bereid is erin te steken. Niet iedereen heeft de ambitie om tot een heel hoog niveau te komen!
Maar als je echt wil leren tekenen dan is dat mogelijk. Gebruik ‘geen talent hebben’ niet als excuus en probeer vooral te genieten van het proces zelf! Het gaat er uiteindelijk om dat je passie hebt voor wat je doet. Het eindresultaat is dan alleen maar de kers op de taart😉
Wat vind jij van deze discussie? Ben je het met mij eens of juist helemaal niet? Laat het weten in de reacties!