Realistisch leer tekenen met potloden! Stap voor stap
In deze blogpost kan je zien en lezen hoe je leer tekent! Dit wordt vaak als lastig ervaren, omdat vooral zwart leer erg glanzend kan zijn. Dit glanzende effect kan in het begin best moeilijk zijn om te tekenen!
Zeker als je vaak paarden tekent of scènes met paarden als onderwerp, zal je wel eens hoofdstellen of zadels moeten tekenen. Met behulp van foto’s en uitleg laat ik je zien hoe je in dit geval een zwarte neusriem tekent, maar deze techniek kan je natuurlijk voor elk soort zwart leer gebruiken. Laten we beginnen!
MATERIALEN
Dit zijn de materialen die ik voor deze demo gebruik, maar je mag natuurlijk ook andere potloden en merken gebruiken.
- Pentel vulpotlood, 0,3mm en met een vulling B.
- Faber Castell 9000 grafietpotlood 8B
- Faber Castell polychromos zwart
- Doezelaar
- Kneedgum
- Canson 1557, 180 grams papier
Dit is de foto die ik gebruik als inspiratie! De referentiefoto zal in de meeste gevallen bepalen welke techniek je gebruikt. Het leer is in dit geval half glanzend. Niet helemaal mat, maar ook niet super blinkend. Tijd om te beginnen met tekenen!
STAP 1: Schets
potlood is(HB of B). Zo blijven je lijnen vrij licht en zijn ze makkelijk uit te gummen. Altijd handig als je een keertje uitschiet!
STAP 2: Details in schets
Na de basisschets vind ik het fijn om de belangrijkste details ook alvast even in te tekenen. Bijvoorbeeld de subtiele lijnen op de band zet ik even aan en de onderste schaduw ook.
STAP 3: Basislaag
Nu gaan we beginnen met het inkleuren van de neusriem. Dit gebeurt in laagjes. De lagen zorgen uiteindelijk voor diepte in de tekening. In deze
stap breng ik een lichte laag aan over de gehele neusriem. Wel is het belangrijk om goed te kijken naar de referentie om te bepalen welke delen lichter moeten blijven!
Zo creëer je contrast. Een groot contrast gaat uiteindelijk voor het glanzende effect zorgen. Op de lichte delen zet ik bijna geen druk en op de wat donkerdere delen iets meer. Het is niet erg als de textuur van het papier nog een beetje doorschijnt.
STAP 4: Doezelen!
Na het aanbrengen van de basislaag kan je het geheel wat gladder maken door er overheen te gaan met de doezelaar. Je hoeft helemaal niet hard te drukken. Anders wordt het namelijk lastig om nog veel meer lagen aan te brengen!
STAP 5: Textuur
Tijd om wat textuur in de tekening te brengen. In leer kan je vaak wat textuur zien in de vorm van kleine groeven of lijnen. Deze hoeven niet opvallend te zijn, maar geven toch wel wat extra realisme aan je werk als je die ook tekent! Met het 8B Faber Castell potlood teken ik deze lijntjes in door heel simpel op en neer te gaan over de neusriem. Doe dit vooral niet te netjes!:p
STAP 6: Highlights
Nu het stukje neusriem bijna klaar is, is het tijd om wat meer aan het glanzende effect te werken. Als je het leer super glanzend wil hebben, kan je zelfs een witte gelpen gebruiken voor extreem witte highlights. In dit geval is het leer half mat, dus laat ik het bij wat subtiele highlights met de kneedgum. Ik kneed deze tot een puntje en haal heel voorzichtig wat grafiet weg onder de bovenste lijn. Voor de rest laat ik het zoals het is.
STAP 7: Contrast
Ennnn dan is het tijd voor de laatste stap: Het contrast ophogen! Dit doe ik met het zwarte kleurpotlood van Faber Castell. Deze is een stuk donkerder dan het 8B grafietpotlood. Als je de tekening 100% grafiet wil laten kan je deze stap overslaan, maar ik vind het altijd wel mooi. Met het zwarte potlood maak ik de donkere delen nog donkerder en vooral ook de schaduw onder de neusriem.
Zo zie je dus dat zwarte dingen eigenlijk nooit helemaal zwart zijn! Zeker niet als er ook nog een glansje in zit. De kunst is dus uiteindelijk om te leren tekenen wat je ziet, en niet wat je DENKT te zien😉.
Ik hoop dat je deze demo interessant vond! Deze blog is geschreven op basis van jullie suggesties op Instagram(@tekenclub.nl), dus ga die vooral volgen als jij ook een suggestie hebt of je werk met ons wil delen!