Hoe teken je een foto na? (4 technieken)
Als je graag goed wil leren tekenen is leren natekenen een belangrijk onderdeel. Door bijvoorbeeld een foto na te tekenen leer je je hand om te doen wat je oog ziet: Een goede hand-oog coördinatie dus! Nu zal het in het begin best lastig zijn om een foto goed na te tekenen met de juiste proporties, maar er zijn wel meerdere technieken mogelijk die het begin ietsje makkelijker kunnen maken. In deze blog lees je over 4 technieken die je kan gebruiken om een schets op te zetten aan de hand van een foto!
Techniek 1: Schetsen uit de losse pols
Bij het schetsen uit de losse pols maak je geen gebruik van hulpmiddelen. Je gebruikt puur je hand-oog coördinatie en kennis om de correcte proporties te tekenen. Hier zie je daar een demonstratie van! In dit geval wordt er een hond getekend.
Techniek 2: Het raster
Deze techniek wordt erg vaak gebruikt. Je verdeelt je papier én referentiefoto in gelijke vakken. Print je referentiefoto uit en maak met behulp van een liniaal vakken op de foto. Vervolgens pak je je tekenpapier en daarop maak je evenveel vakken. Je mag zelf bepalen hoeveel vakken je maakt, maar zorg er dus wel voor dat de hoeveelheid op de referentiefoto gelijk is aan de hoeveelheid op je tekenpapier. Als je dat gedaan hebt kan je per vakje gaan natekenen wat je ziet op de foto.
Techniek 3: Overtrekken
Overtrekken is soms nog een beetje een taboe in de kunstwereld, maar ook dit is een techniek die door veel professionals wordt gebruikt! Overtrekken kan je doen met overtrekpapier/carbonpapier, maar je kan ook de achterkant van je geprinte referentiefoto zelf invullen met grafiet. Als je vervolgens met een potlood over de buitenste lijnen van je foto gaat zal het grafiet doordrukken op het tekenpapier, waardoor je een nette lijntekening creëert!
Techniek 4: Hulplijnen
Dit is een handige manier van schetsen als je zoveel mogelijk uit de losse pols wil schetsen, maar toch ook een beetje houvast nodig hebt. Op je referentiefoto meet je alle belangrijke punten uit en zet je deze punten over op je tekenpapier door middel van stippen of strepen, waarna je kan gaan schetsen. Zo weet je zeker dat je schets niet te groot of te klein wordt en dat de proporties juist zijn.
Wil je deze technieken nou op video bekijken en mee tekenen? Op onze ledensite heb ik nog drie extra tutorials toegevoegd voor technieken 2 t/m 4! 🙂
Welke schetstechniek gebruik jij het meest? Laat het hieronder achter in de reacties!