Hoe teken je een waterdruppel? 5 simpele stappen!
Vandaag heb ik een tekenlesje voor je! In 5 stappen laat ik zien hoe je een realistische waterdruppel tekent op getint papier. Waarom op getint papier? Nou, vooral omdat witte delen en ‘highlights’ daar heel mooi op uitkomen. Zo wordt het iets gemakkelijker om je tekening 3D te laten lijken. Deze les is ook zeker geschikt voor beginners. Laten we beginnen!
Benodigdheden:
- Getint/grijs/bruin papier. Hier gebruik ik Strathmore toned gray.
- Grafietpotlood 2B of 4B. Ik gebruik een Pentel vulpotlood 0.5mm 2B.
- Wit pastelpotlood of wit kleurpotlood. Ik gebruik een wit pastelpotlood van Faber Castell.
- Een witte gelpen. Ik gebruik het merk Sakura Gelly Roll.
- Een gum/kneedgum voor het gummen van eventuele schetslijnen.
Als je alle materialen klaar hebt liggen kunnen we beginnen! Je hoeft niet persé dezelfde merken te gebruiken als ik. Iets vergelijkbaars is ook prima.
Stap 1
In stap 1 schetsen we de vorm van de druppel met het grafietpotlood. Doe dit met een vrij lichte hand, zodat de lijn niet te dik wordt. Waterdruppels kunnen allerlei
verschillende vormen hebben. Ik heb de vorm vrij algemeen gehouden, maar voel je vrij om te experimenteren! Zorg wel dat de lijnen vloeiend blijven. Als je blij bent met de vorm kan je eventuele foute schetslijnen weggummen.
Stap 2
Tijd voor wat schaduw! Als allereerste zal je moeten bepalen waar het licht vandaan komt. Zo kan je ook bepalen waar de schaduwen moeten komen. In mijn tekening komt het licht van rechtsboven, wat betekent dat er aan de linkerkant van de druppel een donkere schaduw komt. Ook maak ik de rechterkant van de druppel ietsje donkerder, maar niet té donker. Je kan het potlood een beetje uitvegen met je vinger. Je ziet nu dat de tekening niet meer bestaat uit lijnen, maar uit schaduwen!
Stap 3
Nu komt het echte werk! We gaan aan de slag met het witte pastelpotlood. Ik heb voor een pastelpotlood gekozen, omdat je die makkelijk kan uitvegen met je vinger. Het werkt dus iets sneller dan kleurpotlood.
Met het witte potlood maak ik de linkerhelft wit, maar met een hele lichte hand. Het hoeft dus niet dekkend wit te worden. Aan de rand voeg ik wel wat meer wit toe. Hier is namelijk het meeste zonlicht te zien in de druppel. Zorg dat de rand mooi scherp blijft.
Het verschil tussen licht en donker maakt de tekening 3D.
Stap 4
Met hetzelfde witte potlood voeg ik wat grote highlights toe aan de bovenkant en de rechterkant van de druppel. Omdat het zonlicht van rechtsboven komt, valt het zonlicht als het ware rechtsboven in en komt het er linksonder weer uit. Vandaar dat deze plekken lichter zijn.
Stap 5
Tijd voor de laatste, maar belangrijkste stap! Met de witte gelpen kan je de meest witte highlights toevoegen. Op grijs papier ziet dat er heel mooi uit! Met de pen voeg ik wat kleinere highlights toe aan de rechterkant en bovenkant. Ook linksonder naast de druppel voeg ik een lichtplek toe. Dit geeft de weerkaatsing van de zon op de ondergrond weer.
En zo teken je een simpele, maar toch realistische waterdruppel! Je kan het in principe zo ingewikkeld en gedetailleerd maken als je zelf wil. Deze techniek kan je toepassen als je een keer wat druppeltjes wil toevoegen in een werk, of als je gewoon wilt oefenen met contrast!
Laat me in de reacties weten wat je van deze kleine tutorial vond en als je deze druppel ook hebt getekend kan je hem taggen op instagram met #tekenclub2019! Het zou super zijn om je resultaten te zien:D