Wat is Urban Sketching eigenlijk?

De term Urban Sketching is ontstaan in 2007. De Spaans-Amerikaanse illustrator en journalist Gabriel Campanario riep kunstenaars op om hun creaties te delen op een online
forum. De creaties bestonden uit momentum die vastgelegd werden, zoals het dagelijkse leven, thuis of op reis. Het gaf de tekenaarscommunity een podium en hij is een inspiratie voor vele schetsliefhebbers.

Gabriel Campanario

Het Urban Sketching wordt inmiddels bedreven door werkelijk tienduizenden kunstenaars over de gehele wereld. De kunstenaars tekenen op locatie (binnen of buiten) en leggen vast wat ze zien en wat zij persoonlijk een leuk moment vinden om weer te geven. Zij doen dit door directe observatie op de plekken waar zij leven en de plaatsen die zij bezoeken.

Er wordt dus niet uit het hoofd getekend (naar fantasie) maar letterlijk wat ze ter plaatse zien. Dat kan een gebouw zijn, een straat een park met mensen of bijvoorbeeld binnen in een openbaar gebouw. Soms legt de Urban Sketcher zijn of haar (vakantie) reizen vast in een Travel Journal, maar de meesten tekenen het ‘dagelijkse leven’ om hun heen; in het
openbaar vervoer, op school, in de pauze van het werk, op een terrasje, en ga zo maar door.

Een Urban Sketcher hoeft zich nooit in ieder geval nooit te vervelen. Moeten zij een half uur langer in de wachtkamer zitten bij de Tandarts, of heeft de trein vertraging? Geen probleem. Zij hebben altijd een klein schetsboekje en wat pennetjes bij zich en hop, lekker schetsen ^^

Wat zijn de regels:

(opgesteld door https://www.urbansketchers.org/) URBAN SKETCHERS MANIFEST

  • We tekenen op locatie, binnen of buiten, vastleggend wat we zien door directe observatie.
  • Onze tekeningen vertellen de verhalen van onze omgeving, de plekken waar we leven en de plaatsen die we bezoeken.
  • Onze tekeningen zijn een opname van tijd en plaats.
  • We zijn trouw aan de taferelen waarvan we getuige zijn.
  • We gebruiken uiteenlopende materialen en koesteren onze individuele stijlen.
  • We ondersteunen elkaar en tekenen samen.
  • We delen onze tekeningen online.
  • We tonen de wereld, tekening voor tekening.

Hoe ziet een Urban Sketch er dan uit?

Richtlijn nummer 1: Je tekent op locatie, buiten of binnen.

Je mag dus ook gerust je eigen achtertuin weergeven of het uitzicht vanuit je raam. Ik kan mij voorstellen dat je in het begin niet meteen ‘onder de mensen’ wilt gaan tekenen.
Verder zijn het vaak gebouwen, straten met mensen of in het park en ga zo maar door. Wat ook heel leuk is: Je vakantie vast leggen in een Travel Journal.

Verder is het delen van je werk een belangrijke factor binnen Urban Sketching. (Instagram, Facebook et cetera).

Voor deze manier van tekenen wordt niet van je verwacht dat je de nieuwe Vincent van Gogh of Rembrandt van Rijn bent. Een ruwe schets van jouw observatie volstaat en een niet volbrachte schets heeft zo juist zijn charmes!

Jouw tekening vertelt jouw verhaal van de omgeving. Durf hierbij te experimenteren, met verschillende soorten papieren en teken materialen. Pak je potlood, aquarelverf, fineliners of Brushpennen en probeer het allemaal eens uit!

Tips voor het maken van een Urban Sketch

1: Belangrijk: reis compact en licht

Als je onderweg of op vakantie een tekening wilt maken, dan wil je niet te veel met je meezeulen. Hoe minder beladen je bent hoe sneller, vaker en gemakkelijker je een tekening kan maken. Zorg ook dat je alles te allen tijde bij je hebt. Je kan bijvoorbeeld al met een kleine selectie pennen, markers en een A5 schetsboek fantastische tekeningen maken.

2: Kies een onderwerp dat je interesseert en maak gebruik van een venstertje

Het heeft geen zin om iets te tekenen waar je niet enthousiast van wordt.

Het venstertje helpt je met het zoeken naar de compositie. Zo’n venstertje is makkelijk zelf te maken van een stevig stukje karton.

3: Begin met een onderwerp waar je enthousiast van wordt

Zoals: mensen op een plein, gebouwen, een tuincentrum of je eigen voordeur/balkon. Je zal gegarandeerd een  mooi eindresultaat hebben. Maak gebruik van je zelf gemaakte venstertje.

4: Zoek een comfortabel plekje om te zitten

Je kan gaan staan, omdat dit stimuleert om snel te werken. Maar je kan ook gaan zitten, dat zorgt vaak voor wat meer nauwkeurigheid (tip voor beginners).  Vind een plek waar je gemakkelijk op een muurtje of op een stoel kunt gaan zitten. Het geeft je meer rust en tijd om de scène vast te leggen. Ook neerstrijken op een terrasje met een kopje koffie erbij is puur genieten! 😀

5: Werk met jouw eigen favoriete materialen

6: Maak een foto van je onderwerp

Vergeet niet een foto te maken van hetgeen je geschetst hebt. Op die manier kan je er later altijd nog details en meer kleuren aan toevoegen. Zij de onderstaande voorbeelden. Ik was op vakantie op Schiermonnikoog, maakte ter plaatse een schets en ook een foto. Een paar maanden later maakte ik een uitgewerkte aquarel en nam dit op voor YouTube én Schilderclub.nl!

7: Bepaal een tijdslimiet

Een tijdslimiet helpt je focussen en zo behoud je de schetsmatige manier van tekenen.

8: Neem afstand van je werk

Neem afstand van je werk en blijf goed vergelijken, want oefening baart kunst. De een zal het sneller beheersen dan een ander, maar met wat volharding is alles te leren! Daarbij is een schetsboekje een geweldige manier om je vooruitgang te zien.

Een Urban Sketch vertelt iets dat je meemaakt op een bepaald moment

Een voorbeeld van GEEN Urban Sketch:

Hoewel dit best een leuk schetsje is, vertelt het geen enkel verhaal en het zijn enkel maar vier vetplantjes op een tafel.

Een voorbeeld van WEL een Urban Sketch:

Lineke Lijn

Ik vertel mijn verhaal en toon de plantjes in hun omgeving! 😀

Welke materialen mag je gebruiken bij Urban Sketching?

  • Standaard Schetsboekje of Travel Journal
  • Watercolourbooks, dikte van het papier tussen 200g/m2 en 300g/m2
  • Grafiet en houtskoolpotloden
  • Brushpennen en waterbrushpen
  • Fineliners
  • Gum of Gumpotlood
  • Aquarelverf
  • Kleurpotloden
  • Markers
  • Gouache
  • Eigenlijk alles wat makkelijk mee te nemen is en waar jij blij van wordt ^^

Onze kat Rembrandtje in zijn zonnemandje ^^ – Lineke Lijn

Tot slot: een win-winsituatie

Hoe geweldig zou het zijn als jij de plaats waar je woont of jouw vakantieadres op een andere manier kan vastleggen dan alleen maar met je mobieltje? De visuele beelden die je creëert tijdens het tekenen blijven voor altijd als geschrift in je herinneringen, want wanneer je een tekening van jezelf terug ziet, herleef je letterlijk dat moment weer!

Je leert misschien via de Social Media nieuwe mensen kennen die allemaal eenzelfde passie hebben voor (Urban) tekenen. Kijk, geniet en leer van hun tekeningen!
Geniet ook van de momenten die je uittrekt voor jezelf terwijl je lekker tekent en beleef deze momenten intens. Je zal je nooit meer ergens hoeven te vervelen en je kan nu positieve, persoonlijke en creatieve herinnering op je eigen manier weergeven en bewaren.

Urban Sketchen….?? Doen!!!

Grote straat Ede – Lineke Lijn

Lekker uit eten bij Café Oscar – Lineke Lijn

Boottocht over het IJsselmeer vanaf Urk- Lineke Lijn

Een van mijn Travel Journals ^^

Zo, dat was dan mijn uitleg tot zover over het geweldige Urban Sketching met al zijn voordelen en uitdagingen.

De bijbehorende video Tutorial duurt dik een uur en is toegankelijk voor leden van Tekenclub.nl. Ben je nieuwsgierig geworden? Lees hier alles over het lidmaatschap!

Ik verveel mij in ieder geval nooit, heel veel plezier met tekenen en groetjes van Lineke Lijn.^^