Zo gebruik je een Dotting tool in je tekeningen!

Misschien heb je ze wel eens gezien; Die vreemde pen-vormige dingen met een metalen bolletje aan het uiteinde. Dit worden ‘Dotting tools’ ofwel ‘Embossing tools’ genoemd. Deze worden voornamelijk gebruikt voor het maken van sculpturen of  nail art. Veel mensen weten niet dat je ze ook heel handig kan gebruiken voor het creëren van details in je grafiet- en kleurpotloodtekeningen! Hoe je dat precies doet lees je in deze blog.  

Hoe werkt het precies? 

Als je op wit papier werkt is het soms nog wel eens lastig om witte details in je tekening te krijgen. Neem witte snorharen bijvoorbeeld.  Je kan die creëren door de snorharen wit te laten en eromheen kleur/grafiet aan te brengen, wat ontzettend tijdrovend is. Je zou ze ook met een kleine gum in kunnen ‘tekenen’ aan het einde van het proces, maar dat geeft meestal niet zo’n strak effect. Met de dotting tool maak je snel en gemakkelijk witte snorharen!  

Stap 1: 

Nog voordat je begint met het inkleuren van je tekening maak je met de dotting tool groeven in het papier, in de vorm van de snorharen (of een ander detail dat je wit zou willen laten). Zorg dat je snelle en zelfverzekerde lijnen zet. Je zult de groeven in de eerste instantie niet zo goed kunnen zien. Als je vanuit een bepaalde hoek naar het papier kijkt kan je ze vaak wel een klein beetje zien.  

Zie de foto hieronder! 

Stap 2:  

Als je blij bent met de lijnen die je hebt gezet kan je gewoon beginnen met het inkleuren/invullen van je tekening. De dikte en diepte van de groeven zullen uiteindelijk ook de dikte van de snorharen bepalen. Zo krijg je dus superstrakke witte details in je tekening! 

 

 Tips: 

  • Zorg wel dat je vrij dik papier gebruikt (vanaf minimaal 120gram). Op printerpapier zal deze techniek niet goed werken. 
  • Dotting tools zijn in meerdere diktes en groottes te vinden! Je zou een setje kunnen kopen met verschillende bolletjes om te kijken welke het beste in je tekening past. 
  • Oefen eerst even op een apart stukje papier voordat je deze techniek op je tekening toepast. Het kost wat tijd om onder de knie te krijgen! 

 Ik hoop dat je wat aan deze blog hebt gehad! Heb jij wel eens met deze techniek gewerkt?