Page content

article content

Hoe fotografeer je een tekening voor social media?

Als je je tekeningen graag eens in de spotlights wil zetten of graag van tekenen je beroep wil maken, kunnen sociale media erg handig zijn! Op bijvoorbeeld Instagram en Facebook is het erg makkelijk om je werk te posten en veel mensen te bereiken die op je werk kunnen reageren. Om je tekening te kunnen posten moet je natuurlijk wel een foto maken EN moet de foto het werk goed weergeven. In deze blog geef ik je mijn tips voor de beste foto!

TIP 1: Perspectief

Perspectief is heel belangrijk. Zorg dat je de foto zoveel mogelijk van bovenaf neemt als je wil dat de verhoudingen goed overkomen. Als je de foto teveel van de zijkant neemt of vanuit een hoek, kunnen de verhoudingen al snel heel vervormd lijken!

Je hoeft trouwens echt geen professionele spiegelreflex camera te hebben om een goede foto te maken! De meeste recente telefoons hebben een prima camera met voldoende opties om je werken mooi te kunnen fotograferen.

 

TIP 2: Belichting

Nog zo’n belangrijke: Belichting! Je wil graag dat je tekening op het internet net zo mooi uitkomt als in het echt. Zorg dus dat je de foto in daglicht maakt met neutrale belichting. Lampverlichting geeft al snel een gele of rode gloed over je papier. Dit is niet altijd even mooi om naar te kijken(Tenzij dit je stijl is en je al je foto’s zo maakt). Als je de foto ’s avonds of ’s nachts maakt is het al snel te donker in huis en vallen de details weg. De beste en meest neutraal belichte foto krijg je dus overdag voor een raam, meestal rond een uur of 2.

TIP 3: Bewerking

Het is helemaal niet raar om je foto’s wat te bewerken! Camera’s pakken het contrast of de kleuren van een tekening niet altijd even goed op. Ik vind persoonlijk de bewerkfunctie van Instagram heel fijn. Je kan voor het posten een beetje spelen met helderheid, contrast en warmte. Zo kan je de tekening wat levendiger maken. Zorg wel dat je het niet teveel overdrijft! Dan zou je misschien wel eens door de mand kunnen vallen. Ook is het belangrijk dat potentiële kopers niet opeens voor een verrassing komen te staan als ze de tekening alleen op internet hebben gezien.

TIP 4: Achtergrond en decoratie

Wees creatief! Leuk gedecoreerde foto’s krijgen vaak meer likes. Je kan dus je potloden leuk neerleggen rondom de tekening of bijvoorbeeld je hand mee fotograferen. Zeker als je in een hyperrealistische stijl werkt komt het wel eens voor dat kijkers de tekening aanzien voor een foto en gelijk weer door scrollen. Dit wil je natuurlijk niet! Leg dus wat potloden neer en dan is het gelijk duidelijk dat je tekening een tekening is!

Wat de achtergrond betreft is het wel belangrijk dat die niet afleidt van de tekening zelf. Ik fotografeer altijd heel graag op een witte tafel. Zo krijgt de tekening alle aandacht!

Hieronder een ‘slechte’ foto en een goede foto:

Instagram bonustip: Kijk ook eens naar je feed! Op je account heb je een overzicht van al je posts. Als de algemene uitstraling van je account mooi en professioneel is zullen mensen sneller volgen! Hoe je dit wil bereiken mag je helemaal zelf invullen. Je kan bijvoorbeeld altijd een bepaalde kleur in je foto’s toevoegen of al je tekeningen tegen dezelfde achtergrond fotograferen. Die eenheid zorgt voor een professionele uitstraling van je account. Dit is vooral belangrijk als je een account speciaal voor je tekeningen hebt.

 

Dit waren mijn fototips! Ik hoop dat je er wat aan gehad hebt en vergeet ook niet om ons Instagram account(@tekenclub.nl) en de Facebookpagina(Tekenclub.nl) te volgen!

Comment Section

14 reacties op “Hoe fotografeer je een tekening voor social media?


Door Gina op 14 november 2019

Bedankt voor je tips Leontine. Hopelijk kan ik ze later gebruiken als ik mijn droom kan waarmaken om op zelfstandige basis kunstenares te worden.


Door Ismahan op 11 december 2019

Hee gina ik ben Ismahan ben 11 jaar en ik heb de zelfde droom als jou! Ik begon eerst met te tekenen op me boek en vroeg dan naar me moeder dat ik naar tekenschool mochts na een paar maanden heb ik dan een insta account gemaakt en daar kan ik al me tekeningen toonen ik ben al erg goed bezig en ik geef je deze advies zodat je dit ook kan proberen ik ga nu redelijk goed tekenen en daar ben ik erg blij mee! Ik kan bv. Iets die ik zie natekenen, iets die ik gister zag natekenen, iets van google natekenen, zelf iets bedenken. En nog veel meer. Oeps moet eten hihi ik spreek je wel eens groetiess ismahan xxxx


Door Lydia op 30 april 2020

Hoe heet je op instagram?
xx Lydia


Door jolanda op 22 november 2019

nee plaats ze niet op de sociale media.
vind de tips wel leuk


Door johanna op 23 november 2019

Dank je wel voor deze handige tips ik ga er binnenkort zeker wat mee doen .


Door Ronald op 28 december 2019

Bedankt voor de tips, zal eens wat beter naar mijn insta kijken 😉Door Thea op 31 januari 2020

Bedankt voor de tips. Ik zit niet op instagram, maar zal eens kijken wat het is.


Door Johnny Cocquyt op 13 februari 2020

Heb een beetje een probleem om mijn gemaakte werken te fotograferen. Meestaldoe ik dat met mijn camera op mn telefoon of met digitale camera in automatische stand
Bedankt voor de zeer nuttige tips!


Door Pricilla op 6 maart 2020

Bedankt voor het tips.
Ik heb ook altijd erboven tips gedaan en doe ik in mijn Facebook en ook Instagram.


Door max op 3 april 2020

its not working


Door max op 3 april 2020

its not working guys


Door max op 3 april 2020

its not working guys sorry bitch


Door Sharony op 24 april 2020

Handigggg

Plaats een reactie


*