Hoe leer je portret tekenen?

Hoe leer je portret tekenen? Misschien heb je al eens een poging gedaan om een portret te tekenen of te schilderen. Je weet dan al hoe enorm moeilijk dit is…

Of misschien teken je al een hele tijd en wil je nu eens eindelijk een start gaan maken met portret tekenen? Lees deze blog dan maar eens rustig door want deze is voor jou.

Waarom is portret tekenen zo moeilijk?

Hoe leer je portret tekenen

De eerste reden waarom portret tekenen zo moeilijk is, is dat mensen ontzettend goed zijn in het herkennen van kleine verschillen in een gezicht.

Een portret moet namelijk niet alleen geloofwaardig zijn, het moet ook nog eens lijken op het model.  Hoe kunnen we anders mensen van elkaar onderscheiden?

De tweede reden is dat een hoofd in alle richtingen kan draaien en bewegen. Je hebt dus al meteen te maken met perspectief van de verhoudingen, tussen de onderdelen binnen het gezicht.

Maak het je makkelijk!

Als je nog een echte beginner bent in het portrettekenen, is het slim om de lat niet meteen te hoog te leggen. Ik bedoel hiermee: streef nog niet naar herkenbaarheid gelijkenis. Leer portretten te tekenen met een stapsgewijze opbouw.
1: Duik eerst eens in de anatomie.
2: Leer dan te kijken als een beeldhouwer.
3: Combineer de voorgaande stappen.

Ik leg het je uit.

1: Anatomie

Met anatomie bedoel ik niets moeilijks. Het gaat puur om het leren begrijpen hoe een schedel in elkaar steekt. Wanneer je de schedel en de verdelingen uit je hoofd leert tekenen, dan kan je snel en gemakkelijk inschatten of je alle onderdelen van een portret op de juiste plaats en in de juiste verhoudingen hebt staan.

Leer portret tekenen

Leer de anatomie van de schedel

Je begrijpt al dat je je nog geen zorgen hoeft te maken over gelijkenis. Het gaat alleen om verhoudingen.

Leer de anatomie van de schedel tekenen

2: Leer kijken als een beeldhouwer

Met het leren kijken als een beeldhouwer bedoel ik het leren zien van de grote vlakken van de schedel. Leer die vlakken uit je hoofd en je zult begrijpen hoe de schaduwen (grijswaarden) veranderen afhankelijk van de positie van een lichtbron. Zo leer je makkelijker leren om de basis van een gezicht te tekenen.

 Een mooi model om dit mee te leren is het Asaro-hoofd.

Portret tekenen kijken als een beeldhouwer

Leer te kijken als een beeldhouwer en zie de het hoofd in vlakken van licht naar donker

Ook bij deze studies van vlakken hoef je je nog steeds geen zorgen te maken over het verkrijgen van gelijkenis. Het gaat nog steeds puur over de verhoudingen.

 3: Combineren

Het word echt leuk. Nu je driedimensionaal hebt leren denken en tekenen, is het tijd om  “organisch” te gaan tekenen. De lijnen worden nu ronder en je gaat leren om de “ritmes” te zien van de vele spieren die ons gezicht rijk is. Dit staat ook wel bekend als de Reilly-methode.

Combineren

Ook nu is de herkenbaarheid nog niet van belang, je richt je puur op de spieren.

Nu komen de spieren erbij

Nu komen de spieren erbij

Tot slot

Houd er rekening mee dat goed leren portret tekenen een jarenlang proces is. Maar met de bovenstaande inzichten zal je uiteindelijk slagen en een mooi en overtuigend portret kunnen tekenen of schilderen. Heel veel succes en vooral veel plezier gewenst met je studie!

Leer portret tekenen

Rani
Door

Rani

op 25 Aug 2020

Ik ben nu ook bezig met portret tekeningen. Leuke website!

fleur
Door

fleur

op 17 Sep 2021

doe niet zo stom

dinokaas123
Door

dinokaas123

op 10 Sep 2021

mijn tekening is super mooi en doei

vaesen
Door

vaesen

op 24 Apr 2023

zeer leerrijk

sana
Door

sana

op 17 Jun 2024

ahhhh daddy chilllll

Reactie plaatsen