Hoe teken je een realistisch oog?
13 januari 2022 

Hoe teken je een realistisch oog?

Leer stap voor stap een realistisch oog tekenen! Claudia gebruikt voor haar tekening een Faber Castell B-potlood, een make-upkwastje, een doezelaar (blending stump), papieren zakdoek, een gumpotlood en een kneedgum.

realistisch oog tekenenResultaat en materialen.

Zorg eerst dat je de schets nauwkeurig opzet. Dat kan uit de losse pols, maar je kunt natuurlijk ook op andere manieren de schets overbrengen naar je papier, zoals bijvoorbeeld met de raster- of doordruktechniek of met een projector.

Daarna gaan we aan de slag met de iris en de pupil. Gebruik in deze eerste laag nog niet teveel kracht; donkerder maken kan altijd nog!

Eerste laag

In deze eerste video kun je zien hoe je laagje voor laagje steeds iets meer contrast kunt toevoegen. Ook zie je hoe je kunt werken met je gumpotlood.

De iris en de pupil zijn nu bijna klaar. We gaan eerst verder met de rest van het oog, we zullen later nog wat extra detail toevoegen aan de iris en de pupil.

iris en pupil tekenen

Daarna is het tijd om aan de oogleden te gaan werken. Bouw dit ook rustig op. Met het papieren zakdoekje kun je heel mooi je potlood wat uitvegen. Highlights kun je met het potloodgum naar boven brengen.


In deze tweede video kun je zien hoe je dit aanpakt:

Daarna gaan we aan de slag met de wenkbrauw. Volg de richtingen van de haren. Oefen aan de onderkant van de haren meer druk uit, aan het eind van de haren juist minder. Zo krijg je mooie scherpe punten aan de haren.

Kijk in de derde en laatste video hoe je dit kunt doen. Ook zie je hierin hoe je de laatste details kunt toevoegen.

Heel veel plezier met tekenen!

Op Tekenclub.nl vind je meer dan 190 Nederlands gesproken tekenlessen en elke maand komen er nieuwe lessen bij! Met een abonnement heb je onbeperkt toegang tot de video's en de communitypagina's!

Lid worden? Klik hier voor meer info!


Reactie plaatsen