Hoe teken je een neus?

Over neuzen valt een heleboel te vertellen. Zo zijn er een heleboel verschillende soorten neuzen. Ik zal de belangrijkste type neuzen voor je omschrijven.

• De Griekse neus – dit is een spitse, kleine neus.
• De Nubische neus – dit is een grote, rond afbuigende neus.
• De haakneus – dit is een grote neus met een kromming erin.
• De Arendsneus – dit is een grote, afbuigende neus.
• De wipneus – dit is een klein, uitstekend neusje.
• De Romeinse neus – dit is een neus van normale grootte met een bult erop.
• De kromme neus – dit is een neus met een hele grote bult erop.

Wanneer je iemand wil gaan portretteren is het dus van belang om te kijken, met welk type neus je te maken hebt. Wat ook opvalt is dat neuzen en hun vormen ook per ras nogal eens kunnen verschillen. Kijk maar eens naar onderstaand plaatje:

Deze 9 dames komen uit 9 verschillende windstreken en de een heeft een bijvoorbeeld een scherpe, de ander een ronde en weer een ander een platte brede neus. Natuurlijk bevestigt de uitzondering de regel maar het is een goede zaak om deze 9 neuzen eens met elkaar te vergelijken.

Om een neus kan je niet heen. Hij zit midden in het hoofd en zelfs geheel centraal wanneer een persoon je recht aankijkt. Wanneer je model het hoofd kantelt, verandert de hoek van de neus ook. Zie de neus maar als een soort berg in het gezicht, waarbij het gezicht dan het landschap is.

Hieronder tref je 9 neuzen in verschillende hoeken:

Er gebeurt een heleboel op het moment dat een hoofd gekanteld wordt. Wanneer het hoofd naar achteren is gekanteld, kan je de neus helemaal in kijken en zie je duidelijk de neusgaten.
Kantelt het hoofd naar voren, dan zie je alleen nog de neusbrug en niet meer de neusgaten. Houd hier dus ook goed rekening mee.

In de neus zelf zit totaal geen bot. Hij bestaat (net als het oor) geheel uit kraakbeen (zie de blauwe delen). Het is dan ook niet verwonderlijk dat deze door een plastisch chirurg vrij makkelijk te corrigeren valt. Door de jaren heen, hebben hier al aardig wat mensen en beroemdheden gebruik van gemaakt.

De bekendste en meest extreme neus is uiteraard die van Michael Jackson. Deze is na vele correcties uiteindelijk niet meer te vergelijken met de originele neus. Maar de meeste correcties betreft vaak het afvlakken van de neusbrug, het oprichten van het topje of het smaller maken van de neusvleugels.

Wat dit bovenstaande verhaal over cosmetische correcties met tekenen te maken heeft? Alles! Je hoeft een lijntje of schaduwtje maar ietsjes verkeerd te zetten en de neus heeft ineens een compleet andere uitstraling! Houd ook hier dus goed rekening mee.

Kijk ook eens naar onderstaand plaatje met wat beroemdheden en hun neuzen. Je ziet al hoe belangrijk het tekenen van een kloppende neus kan bijdragen bij het wel of niet treffen van gelijkenis binnen het portret tekenen…

Dit geldt ook voor de neus in de verschillende posities:

  • Frontaal (recht van voren).
  • Profiel (van de zijkant).
  • Driekwart (half gedraaid).

Tijd om aan de slag te gaan. Mijn “neusmodel” zal in dit geval het driekwart model zijn en ik maak weer gebruik van een kleimodel om zo goed mogelijk het plastische effect weer te geven. Ik maak gebruik van schetspapier, een houtskoolpotlood, een brede kwast en een gum-potlood.

Stap 1: Het vaststellen van de hoek

Stap 2: Intekenen van het kleiblok rond de neus

Stap 3: De eerste schaduwen

Stap 4: Alle schaduwen op de neus en in het gezicht

Stap 5: Verzachten met brede kwast en oplichten met gumpotlood

Stap 6: Afwerking

Zo, dat was dan onze oefening aangaande de neus en wat een mooi en goed resultaat! Maak zo veel mogelijk studies voor jezelf.

De bijbehorende videotutorial toegankelijk voor leden van Tekenclub.nl. Ik zie de resultaten wel weer verschijnen op de ledensite!

Ook heb ik een blog geschreven over het tekenen van oren , een blog over de ogen en er is ook een blog over het tekenen van de mond.

Heel veel succes en groetjes van Lineke Lijn. ^^

Leer stap voor stap portret tekenen met de videocursus Portret ABC van Lineke Lijn!

Wil je graag goed en op een leuke manier leren portret tekenen? Lineke Lijn heeft speciaal voor Tekenclub.nl een videocursus en een werkboek samengesteld: het Portret ABC. De basiscursus staat op de ledensite en wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe lessen. Daarnaast vind je op Tekenclub.nl nog vele andere videolessen: dieren tekenen, portretten tekenen, basiscursus tekenen, landschappen en perspectief tekenen en nog veel meer.

Klik hier als je nieuwsgierig bent geworden en meer wil lezen over het lidmaatschap! 

Portret ABC Lineke Lijn

Reactie plaatsen