5 tips om beter te leren tekenen

Beter leren tekenen, dat wil toch iedereen? Of nouja, veel mensen. Laat ik allereerst even voorop stellen dat goed kunnen tekenen een vaardigheid is die iedereen kan leren door heel veel te oefenen! Voor dat oefenen is veel tijd en discipline nodig. Misschien kan ik het je wat gemakkelijker maken door 5 handige tips te geven. Oké, hier komen ze:

Tip 1: Gebruik GEEN printerpapier

Misschien ligt deze voor de hand en misschien ook niet. Zelf heb ik me hieraan ook schuldig gemaakt…..jaaaren lang. Ik kan je dan ook wel met zekerheid zeggen dat printerpapier je niet gaat helpen om beter te leren tekenen. Het is dun, glad, kreukelt snel en potloodlijnen gummen niet lekker weg. Wat kan je dan beter gebruiken? Kies voor een wat dikker papier(minimaal 120grams) met een klein beetje textuur. Dat hoeft niet duur te zijn en je zult het verschil echt merken! Probeer eens wat verschillende merken uit om het papier te vinden dat het beste bij jouw stijl past.

Tip 2: Schets met een lichte hand

Dit is ook een belangrijke! Wat ik hiermee bedoel is de hoeveelheid druk die wordt uitgeoefend op het potlood tijdens het tekenen/schetsen. Met een lichte hand bedoel ik dus een lichte druk. Door met een lichte hand je schets op te zetten blijven de lijnen licht en dun. Mocht je dan een lijn verkeerd zetten is dat helemaal niet erg. Die kan je gemakkelijk weer uitgummen. Als de druk op het potlood vanaf het begin te groot is krijg je dikke harde lijnen die ook niet gemakkelijk uit te gummen zijn. Dit kan veel frustratie opleveren en je voortgang belemmeren. Schets dus lekker licht en soepel! Heb je hier moeite mee? Probeer dan het potlood zo veel mogelijk aan het uiteinde vast te houden.

Tip 3: Teken wat je leuk vindt!

Tekenen wordt nog leuker als je ook een onderwerp kiest waar je een passie voor hebt. Of dat nou bloemen, vrachtwagens of flamingo’s zijn, teken vooral wat je leuk vindt.  Je hoeft daarbij niet zo zeer naar de moeilijkheidsgraad te kijken. Een bepaald object of dier die je van nature al aanspreekt kan je gemakkelijker in je hoofd opslaan en recreëren. Dit kan het leren tekenen iets gemakkelijker én leuker maken!

Tip 4: Gebruik referentiemateriaal

Vaak denken we precies te weten hoe een bepaald ding of dier in elkaar zit, maar als we het dan proberen te tekenen komt er iets uit wat je 2-jarige nichtje ook gemaakt zou kunnen hebben. Als je dus iets goed en realistisch wil leren tekenen is het noodzakelijk om referenties te gebruiken. Dit kunnen foto’s, video’s of ‘real life’ beelden zijn. Door iets heel vaak te tekenen en te bestuderen worden alle details uiteindelijk opgeslagen door de hersenen, waardoor uit het hoofd tekenen ook gemakkelijker wordt. Teken wat je ziet, niet wat je DENKT te zien.

Tip 5: Neem de tijd

En als laatste: Neem de tijd. Beginnende tekenaars willen hun werk nog wel eens afraffelen en dit is aan het werk dus ook vaak te zien. Probeer om gaandeweg veel geduld te creëren

en echt tijd te besteden aan je werk. Neem daarin ook voldoende rust en pauzes. Op een gegeven moment kan je je gaan blindstaren op details. Soms is het dan beter om het werk weg te leggen en de volgende dag weer verder te gaan.

Dit betekent trouwens niet dat je aan elk werk 10 uur of meer moet besteden! Door gedetailleerde tekeningen af te wisselen met snelle schetsjes houd je het leuk voor jezelf.

Neem bijvoorbeeld deze simpele studies van een Brachiosaurus. Figuurstudies helpen je begrip voor vorm, maar ook je algemene teken-skills te verbeteren!

Dit waren de 5 tips! Ik hoop dat je hier wat aan hebt en natuurlijk veel tekenplezier! Als je zelf nog goede tips hebt kan je die natuurlijk altijd laten weten in de reacties.

Mare stevens
Door

Mare stevens

op 03 Aug 2019

Super goede tips! Dankjewel ik ga gelijk wat tekenpapier halen en wat dingetjes uitproberen

Angie de Baerdemaeker
Door

Angie de Baerdemaeker

op 27 Nov 2019

❤️❤️♥️

nienke
Door

nienke

op 25 Apr 2020

bedankt nu weet ik he ik kan tekenen

Paula
Door

Paula

op 21 Nov 2021

Ik ook

Ollie
Door

Ollie

op 21 Sep 2019

Maak je die dino’s op papier of online??

LeontineVan Vliet
Door

LeontineVan Vliet

op 29 Sep 2019

Deze zijn getekend in Photoshop op een tekentablet! Groetjes, Leontine

nienke
Door

nienke

op 25 Apr 2020

bedankt

nelleke
Door

nelleke

op 25 Apr 2020

heel erg bedankt ik heb echt wat aan deze tips ( ga papier regelen )

hcrfxc
Door

hcrfxc

op 26 May 2020

fakyou bits kak

Thijs
Door

Thijs

op 19 Jul 2022

Fakyou bits

lesley
Door

lesley

op 25 May 2021

wat

Febe
Door

Febe

op 04 Sep 2021

Deze tips hebben wel geholpen Ik kan nu tekenen joepie!!!!

Hellen
Door

Hellen

op 19 Nov 2021

Ik ga mijn tekenen weer oppakken. Maar om te beginnen ga ik toch echt wel starten op print papier. This niet anders. Ik zie tekeningen wat zo mooi is ik begrijp niet in 'n paar lijnen ziet het er zo goed uit terwijl mijn lichte lijnen vaak niet lijkt op iets ja als n gewone lijn. Maar goed ik ga proberen tekenen weer vaker te doen. Ik zoek alleen nog hoe te beginnen. Want ik vind het lastig omdat ik alleen zit aan de keukentafel en ook zelf moet gaan bedenken...... 🤣

anoniem
Door

anoniem

op 18 Jan 2022

Super ik ben een stuk beter in tekenen

julia leeuwdrent
Door

julia leeuwdrent

op 25 Jan 2022

Nou tip 1 vind ik onzin!

julia leeuwdrent
Door

julia leeuwdrent

op 25 Jan 2022

Maar de rest,TOP!

lilly
Door

lilly

op 07 Mar 2022

supper leuk!!!

thijmen
Door

thijmen

op 19 Jul 2022

Beste leontineHeb je nog tips voor heel klein tekenen Ben namelijk bezig meg pokemon's te tekenen (maar het is erg lastig, omdat het zo klein isMvg thijmen

Femke eggmef
Door

Femke eggmef

op 10 Oct 2022

Werkt dit echt dit lijkt niet zo ik ben net op de site en ik vraag me het af kan iemand mij het antwoord geven

Leonie De Lange
Door

Leonie De Lange

op 10 Feb 2023

Bedankt door jou kan ik super mooi tekenen❤️🧡💛💚💙💜

Reactie plaatsen