Tekenen met potlood! Wat heb je nodig?
03 juli 2019 

Tekenen met potlood! Wat heb je nodig?

Wanneer je begint met tekenen is dit meestal met grafietpotloden. Hiermee kan je de meest gedetailleerde portretten maken, maar je kan het natuurlijk ook losjes houden. je kan het zo ingewikkeld maken als je wil. Naast potloden en papier zijn er meer materialen verkrijgbaar die je werk naar een hoger niveau kunnen tillen. In dit artikel lees je welke potloden en bijbehorende materialen ik aanraad voor het maken van realistische grafietportretten!

Potloden

Laten we het allereerst hebben over potloden. Er zijn namelijk verschillende soorten potloden verkrijgbaar. Hiernaast zie je mijn favoriete type grafietpotlood: Het vulpotlood! Je hebt vulpotloden in verschillende diktes en hardheden. Met het omhulsel kan je ontzettend lang doen, maar zo nu en dan is het stiftje op en moet die vervangen worden.

Je hebt stiftjes zo dun als 0,2mm tot aan diktes van 3mm. Met diktes van 0,3 en 0,5 mm kan je ontzettend gedetailleerd werken en je hoeft de punt nooit te slijpen!

Naast vulpotloden heb je natuurlijk ook de normale grafietpotloden. Als je graag hoge kwaliteit werken wil maken en die ook wil verkopen is het handig om professionele potloden te kopen. De formule moet lichtvast zijn, zodat het werk niet vergeelt of vervaagt met de jaren. De Faber Castell 9000 potloden zijn topkwaliteit potloden en werken erg fijn. Kijk ook goed naar de hardheden! De ‘H’ potloden zijn het hardst en de ‘B’ potloden zijn het zachtst. Daar kun je de donkerste lijnen mee zetten.

Gummen

Met gummen kan je veel meer dan alleen gummen! Natuurlijk is het altijd handig om een gum te hebben voor het corrigeren van foutjes, maar een gum kan ook heel handig zijn voor het toevoegen van textuur in een tekening. Een grijze kneedgum werkt erg goed voor het corrigeren van fouten en het toevoegen van grove highlights. Je ziet daaronder ook de Tombow mono zero gum. Dit gumpennetje is geweldig voor het toevoegen van kleine lichte haartjes in een vacht bijvoorbeeld!

Doezelaars, dotting tool en puntenslijpers

Dan heb je nog de doezelaars! Dit zijn strak opgerolde stukken papier met een punt aan beide kanten. Hiermee kan je grafiet gemakkelijk uitvegen en zo gladde oppervlakken creëren. Ik zou dit aanraden in plaats van vegen met je vinger. De olie van de huid kan het papier doen vergelen en je krijgt sneller onregelmatige vlekken in je werk! In het midden zie je de ‘dotting tool‘ of ook wel ‘embossing tool’ genoemd. Met het metalen bolletje kan je, voordat je begint met schaduwen, groeven in het papier maken. Dit kan erg handig zijn voor bijvoorbeeld snorharen. Je maakt dan een groefje in de vorm van snorharen. Wanneer je er later met grafiet overheen gaat blijven die groeven wit, waardoor je mooie strakke snorharen krijgt!

Dan als laatste nog de puntenslijpers. Je kan eigenlijk elke puntenslijper gebruiken voor je grafietpotloden, zolang je ze maar regelmatig vervangt. Zodra de puntenslijper bot wordt kan het potlood breken. De puntenslijpers van Faber Castell vind ik altijd wel fijn!

Nu denk je misschien: ‘En het papier dan?’ Papier voeg ik expres niet toe aan deze blog. Papierkeuze is namelijk erg persoonlijk. Je hebt grof papier maar ook erg glad papier. Daarom zou ik aanraden om zoveel mogelijk verschillende papiersoorten uit te proberen om te kijken welke het beste bij jouw stijl past. Printerpapier zou ik trouwens niet aanraden. Dat is leuk om in het begin even op te oefenen, maar dikkere papiersoorten brengen je werk sneller naar een hoger niveau!

Barbara
Door

Barbara

op 09 Aug 2019

Wat een handige tip van die embossing tool! Daar heb ik er nog een aantal van liggen 😁

Willemijn
Door

Willemijn

op 16 Dec 2019

Wat een fijne tips....mag ik vragen waar jij je materiaal koopt?

Leontine van Vliet
Door

Leontine van Vliet

op 17 Dec 2019

Bedankt! Meestal bij gerstaecker.nl :)

Kim Reubzaet
Door

Kim Reubzaet

op 10 Feb 2020

Hoi hoi. Ik wil me gaan aanmelden bij de tekenclub. Kun je me adviseren welke hardheden in grafietpotloden ik zeker moet aanschaffen. Ik ga voor Faber Castell, maar ben nog een absolute leek. Ik wil eerst alle spulletjes kopen, zodat ik daarna ook echt kan beginnen en niet weer materialen mis. Alvast bedankt voor een reactie.

jolanda kup
Door

jolanda kup

op 29 Oct 2020

Hoi, ik ben een realistisch oog aan het tekenen met Faber Castel 9000 grafiet. Wat kan ik het beste aanschaffen voor de diep zwarte delen? Wat ook mooi blend net zoals de grafietpotloden. 😃

Paulien
Door

Paulien

op 17 Jul 2021

Hoi ik ben Paulien en ik teken graag huisdieren na, ben hier pas mee begonnen, wat een handige tips zeg ik heb een embossing pen denk ik nog wel ergens liggen maar weet dit niet meer zeker, dus dat wordt even zoeken, de andere tools lijken me ook heel handig om te gaan gebruiken en zou ik zeker een keer aan willen schaffen waar is dit te koop bedoel die wat meer professionele dingen dus? verder nog bedankt voor alle tips.

Reactie plaatsen