Tekenen met kleurpotloden! Wat heb je nodig?
21 februari 2019 

Tekenen met kleurpotloden! Wat heb je nodig?

Als je wil beginnen met het werken in kleurpotlood, heb je een aantal verschillende materialen nodig. Naast de voor de hand liggende materialen, zoals de kleurpotloden en het papier, kan ik je nog een aantal verschillende materialen aanraden. Daarnaast zal ik ook mijn favoriete merken noemen! Ben je benieuwd wat je allemaal nodig hebt? Lees dan snel door!

Potloden

Allereerst zal ik beginnen met de potloden. Kleurpotloden heb je in allerlei verschillende prijscategorieën. De professionele merken zijn al gauw vrij prijzig. Raad ik deze prijzige potloden aan? Jazeker! Goede potloden maken een enorm verschil in je werk. Als je serieus wil beginnen, kan je beter gelijk goed beginnen.

Faber Castell Polychromos:

De Faber Castell Polychromos potloden zijn mijn favoriete kleurpotloden en in mijn ogen een must-have voor elke dierentekenaar. De Polychromos zijn potloden op oliebasis. Dit betekent dat er een hoog percentage olie in de formule zit. Hierdoor zijn de potloden vrij stevig en kunnen ze gemakkelijk tot een scherpe punt geslepen worden. In tegenstelling tot de potloden op waxbasis. Later meer over de waxpotloden!

De Polychromos zijn goed gepigmenteerd en zijn gemakkelijk te hanteren. Ondanks de prijs raad ik ze daarom erg aan voor beginners. Ik ben zelf ook begonnen met de Polychromos. Een setje van 12 wel te verstaan. Later ben ik alle individuele kleuren aan mijn voorraad gaan toevoegen. Ze zijn dus in sets, maar ook individueel verkrijgbaar. Als je begint met het tekenen van dieren raad ik aan de grijs-, bruin- paars- en blauwtinten aan te schaffen. Groen en geel zul je minder snel nodig hebben. Dat hangt natuurlijk wel af van je onderwerp!

Caran d’ache Luminance:

Dit zijn potloden die ik in combinatie met de Polychromos gebruik. De Luminance zijn potloden op waxbasis. Ze bevatten een hogere concentratie wax dan olie. Door de wax zijn ze iets zachter en iets minder gemakkelijk in het gebruik. Wel geven ze enorm veel pigment af, waardoor ik ze erg graag gebruik. Ik raad aan het zwarte en witte potlood aan te schaffen om mee te beginnen. De witte gebruik ik vooral om kleuren te mengen en uit te wrijven. Het zwarte potlood is heel diep zwart en nog zwarter dan het zwarte Polychromos potlood. Voor de echt donkere delen in een tekening gebruik ik daarom liever de zwarte Luminance.

Als je van plan bent om mensen te portretteren raad ik de Luminance ook zeker aan! Met de Luminance kan je gemakkelijker gladde texturen creëren.

Het papier

De papierkeuze is erg persoonlijk. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten papier verkrijgbaar: Glad, ruw, dik, dun, noem maar op!

Zelf gebruik ik al jaren Canson 1557, 180 grams papier. Dit papier is vrij dik en iets getextureerd. Het zit een beetje tussen ruw en glad in. Zelf houd ik niet van glad papier, maar ook niet van erg ruw papier. Hierdoor is Canson 1557 met een lichte textuur perfect voor mij.

Maar zoals ik al zei is papierkeuze erg persoonlijk. Iedereen heeft een verschillende smaak en stijl. Ik raad je dus aan zoveel mogelijk verschillende papiersoorten te proberen en te kijken wat je het beste bevalt. Als je van plan bent je werk te verkopen, zorg dan wel dat je zuurvrij papier gebruikt dat niet zal vergelen.

Puntenslijpers, gummen en overige materialen

Puntenslijpers

Ik heb qua puntenslijpers geen favoriet. Kleurpotloden zijn gemakkelijk te slijpen. Vandaar dat je geen specifieke puntenslijper nodig hebt. Ik zou wel een slijper met meerdere gaten aanraden, zodat je zelf nog wat controle hebt over de vorm van de punt. Faber Castell puntenslijpers vind ik over het algemeen erg goed. Zorg dat je altijd een aantal back-ups hebt liggen. Zodra een slijper bot wordt, wordt het erg moeilijk het potlood goed te slijpen.

Gummen

Als het om gummen gaat heb ik wel een aantal favorieten! Ik gebruik heel graag kneedgum voor het gummen van grote oppervlaktes. De grijze kneedgummen van Faber Castell en Maped vind ik beiden erg fijn! Daarnaast gebruik ik graag de Tombow mono zero gumpotlood. Dit is een heel smal gummetje, waarmee je kleine details weg kan gummen. Dit kan heel handig zijn voor het creëren van snorharen of kleine highlights in een portret.

Embossing tool

Als allerlaatst wil ik je ook nog een embossing tool aanraden, ofwel een sculptuurpennetje met een klein bolletje als uiteinde. Dit is mijn favoriete hulpmiddel voor het creëren van strakke, witte snorharen in een portret. Voordat je begint met tekenen kan je met de tool de snorharen ‘intekenen’. Je creëert zo een gleuf in het papier. Als je daar later met potlood overheen gaat, zal de gleuf wit blijven, waardoor er automatisch een snorhaar verschijnt. Zeker een must-have voor honden- en kattentekenaars!

Zo, dit waren al de materialen die ik gebruik in mijn kleurpotloodwerk! Probeer zoveel mogelijk verschillende materialen uit totdat je een combinatie vindt die het beste bij jouw stijl past. Wat voor mij werkt hoeft niet te werken voor een ander, maar ik hoop dat je hier wat tips uit kan halen! Als je mijn tutorials zou willen volgen en namaken is het natuurlijk ook wel handig als je ongeveer dezelfde materialen in huis hebt, maar dat hoeft dus niet per sé!

Barbara
Door

Barbara

op 09 Aug 2019

Hele fijn tips! Precies waar ik naar op zoek was :)

Yv
Door

Yv

op 24 Dec 2019

Hier ben ik het mee eens. Heel waardevol en schoon aangeboden.

Suzan
Door

Suzan

op 09 Nov 2019

Ik ben al een tijdje van plan om met kleurpotloden te gaan tekenen. Ik ga zeker iets doen met deze tips!

Carine
Door

Carine

op 12 Nov 2019

Dank je wel voor de fijne tips. Ik ben nog maar een beginnend tekenaar maar heb wel al een set kleurpotloden Faber Castell Polychromos, daar zit ik dus al goed :)

Audrey
Door

Audrey

op 23 Feb 2020

Dat dacht ik dus ook. Maar er zitten maar 3 kleurpotloden in die ik kan gebruiken om de hond te tekenen. Die andere kleuren op het lijstje zitten er niet bij.

Gerda
Door

Gerda

op 13 Nov 2019

Bedankt voor de informatie, 😀😀

Carla
Door

Carla

op 14 Nov 2019

Dank je voor de tips!

inge
Door

inge

op 14 Nov 2019

Mijn favorieten zijn ook de polychromo's en daarnaast de luminance van Caran D áche. Ik heb daarnaast ook een klein setje pablo's van Caran D'ache. Het papier van Canson ken ik niet maar ik ga dat zeker eens uitproberen. Ik werk ook graag op Clairfontaine's Pastelmat papier. werkt ook goed met potloden en helemaal met pastelpotloden.Dank je voor de tips.

Dinie Testerink
Door

Dinie Testerink

op 22 Nov 2019

Fijne informatie, ik schilder meer dan kleuren, ben nog zoekende..ook pastelkrijt gebruikt...

Eddy Vandereyken
Door

Eddy Vandereyken

op 25 Nov 2019

fijn om deze informatie te verkrijgen

Jeannette Schoutens
Door

Jeannette Schoutens

op 30 Nov 2019

Dank je voor de info, heel fijn om te weten wat goed is. Er is zo veel keus, dat je vaak door de bomen het bos niet meer ziet.

Leontine van Vliet
Door

Leontine van Vliet

op 05 Dec 2019

Dat klopt zeker! Als je net begint met tekenen snap ik dat er soms teveel keuze is. Naarmate je meer ervaring opdoet wordt het vanzelf duidelijk wat voor soort merken en materialen je wel en niet fijn vindt.

Ina
Door

Ina

op 02 Dec 2019

Dan je voor de informatie

Leontine van Vliet
Door

Leontine van Vliet

op 05 Dec 2019

Graag gedaan Ina!

Maria
Door

Maria

op 03 Dec 2019

Even een reactie over de verschillende soorten kleurpotloden. Ik heb een grote doos Polycolor van Koh-i-Noor. Koopje toen. Verder een aantal Derwent colour soft en van alles en nog wat. Vooral de potloden van Khol-i-Noor vind ik best wel hard. Maar wil deze wel eerst gebruiken omdat het nogal prijzig is om nieuwe te kopen. Wat betreft techniek en de papiersoort die je gebruikt maakt dat nog veel verschil.

Leontine van Vliet
Door

Leontine van Vliet

op 05 Dec 2019

Dat is zeker waar Maria! Alle verschillende potloden en papier geven weer een ander effect. Daarom is materiaalkeuze ook zo persoonlijk :)

Bertha
Door

Bertha

op 06 Dec 2019

Heel fijne uitleg. Ik teken veel met kleurpotloden. Caran dasch. Bruynzeel. En nog andere setten. Ik ken niet alle namen.

Tessa
Door

Tessa

op 08 Dec 2019

Super bedankt voor alle tips .ik ben echt blij met het gene wat ik geleerd heb

Trude
Door

Trude

op 10 Dec 2019

Dank je voor de uitleg van de tekenmaterialen, wil graag in de toekomst hiermee beginnen, het ontbreekt me nu nog aan de tijd.

Ronald
Door

Ronald

op 22 Dec 2019

Dank voor de uitleg, ik denk dat ik zelf snel polychromos moet aanschaffen, heb nu de derwent coloursoft, wat op zich prima en fijn werkt, maar niet echt goed is voor fijne details. voor de puntenslijper heb ik de derwent sharp poit, die geeft echt een super scherpe punt, kan alleen wel makkelijk een potlood "opeten"wat dan weer zonde is als het een duur potlood is. ik ben dit jaar pas begonnen met tekenen dus kan nog genoeg leren en ontdekken :)

Wilma
Door

Wilma

op 03 Jan 2020

Hallo Leontien, ik heb geen ervaring met kleurpotloden en heb een jaar geleden Bruynzeel en Stabilo potloden aangeschaft om te gaan proberen.... zijn dat slechte potloden, ik wil het zeker gaan proberen Groetjes Wilma

Paula Doms
Door

Paula Doms

op 03 Jan 2020

Hallo Leontien, ik ben pas begonnen met tekenen. Ik schets graag en sommige tekeningen kleur ik in met aquarelpotloden van Bruynzeel. Mijn potloden zijn van het merk Derwent, enkele van Faber Castelli, Conté Sepia potlood. Mijn gum is van Staedler. Is dit een kneedgum? Dank u voor de goede tips.

Rosalind
Door

Rosalind

op 06 Jan 2020

Dankjewel voor de tips. Ik ga het zeker proberen zodra ik wat meer tijd heb. Kan eigenlijk niet wachten om mijn hond proberen te tekenen. Maar als ik zie hoeveel werk je daaraan hebt wacht ik nog even. Eerst maar eens de juiste materialen bij elkaar zoeken.

Petra
Door

Petra

op 06 Jan 2020

Dank je wel voor de tips. Ik ga er mee aan de slag

Tini
Door

Tini

op 07 Jan 2020

Bedankt voor de tips.

Dutchdragonfly
Door

Dutchdragonfly

op 08 Jan 2020

Zelf gebruik ik nog steeds het liefst mijn Karismacolor potloden, maar die worden niet meer gemaakt. Daarnaast heb ik Fabercastell polychromos. Wat van Karisma vervangen moet worden doe ik door Luminance inderdaad. Helaas is er geen winkel in de omgeving waar ik potloden los kan kopen, dus steeds geduldig wachten tot er een serie kleuren is die nieuw moet komen.

Linda
Door

Linda

op 28 Mar 2020

Gerstaecker.nl heeft veel materialen los en is prijstechnisch vaak heel gunstig. Verzendkosten zijn iets meer dus in 1 keer meer dan 50 euro besteden loont.

Linda
Door

Linda

op 28 Mar 2020

Gerstaecker.nl heeft veel materialen los en is prijstechnisch vaak heel gunstig. Verzendkosten zijn iets meer dus in 1 keer meer dan 50 euro besteden.

Karin
Door

Karin

op 11 Jan 2020

Ik gebruik de Polychromos van Faber Castell, de Pablo's en de Supra Colors van Garan d' Ache

g de weerd
Door

g de weerd

op 11 Jan 2020

ik ben pas begonnen met tekenen,gewoon met potlood. voornamelijk portretten,aangezien ik een beperkt budget heb geen hele dure materialen. experimenteer met kleur gewoon om voor mezelf een idee te krijgen. maar tot nu toe is potlood favoriet

Carine
Door

Carine

op 02 Feb 2020

Bedankt voor de tips en uitleg , heel leuk .grt

Hilda
Door

Hilda

op 07 Feb 2020

Hele mooie uitleg! Het is voor mij voor het eerst dat ik zo gedetailleerd kleur en heb er dan ook erg veel moeite mee de kleur zo genuanceerd in lagen aan te brengen. Het wordt al gauw veel te donker. Misschien toch nog de punten scherper slijpen. De les 1 zit er op en ik ga morgen verder met les 2. Eerst de punten nog scherper maken denk ik. Qua gum er een extra bijhalen en ook een nog betere puntenslijper. Ik gebruik Clairefontaine 180 grams tekenpapier. Degene die jou aanraad zijn moeilijk te krijgen.

Betsy Berden
Door

Betsy Berden

op 13 Feb 2020

Hoi Leontine, Ik gebruik zelf ook de polychromos van faber castel, in combinatie met de prismacolor die ik ook erg fijn vind.Verder gebruik ik ook Caran Dache supracolor soft en heb ik alle sets van Derwent, dit ook omdat ik alle soorten potloden verzamel al enige jaren. Ik heb dus nog vele andere merken , die ik nog niet gebruikt heb. Ik werk ook graag met de panpastel. De gummen die ik gebrik zijn de kneedgum van faber castel en de 2 tombow gummen , de rechthoek en de ronde, en een kool-i-noor potloodgum daar kun je ook heell veel mee. De puntenslijper heb ik van Dahle 133, deze neemt heel weinig van je potlood en toch een mooie scherpe punt er aan. Het papier wat ik gebruik is van Strathmore, de bristol 270 grams dit is glad papier, en de Drawing van strathmore 163 gram deze is met wat meer structuur, de Doree-profi-block van 170 gram dit zit tussen glad en grof in. Momenteel zit ik bij een internationale kunstenares op tekenles. Tekenen is dan ook mijn grootste hobby. Ik zie hier ook leuke tips. Vind het ook erg fijn dat jullie dit doen, en het is in het Nederlands, vele filmpjes op Yutube zijn in het Engels. Bedankt voor de leuke tips en ik zal jullie zeker blijven volgen. Groetjes Betsy

Jo Ludwig
Door

Jo Ludwig

op 16 Feb 2020

Op dit moment ben ik, sinds een paar maanden aan het kleuren gegaan, fan van derwent.

Audrey
Door

Audrey

op 23 Feb 2020

ik heb een doos van faber castell. maar er zitten maar 3 potloden in die op jou lijstje staan. Ik kan geen andere kleurtjes bij kopen omdat ik daar het geld niet voor heb. Dus voor mij houd het op.

Anneke
Door

Anneke

op 01 Mar 2020

Goeie tips

Ronald
Door

Ronald

op 03 Mar 2020

Hallo Leontine Dank je voor die tips ben sinds enkele maanden bezig met tekenen met kleurpotloden begonnen. Eerst met goedkoop papier papier daarna aquarel papier 300 gram helaas was dit papier vrij grof waardoor ik het niet goed dekkend kon kleuren. Heb van alles geprobeerd water terpentine dik dun markers en penselen helaas was ik niet tevreden. Heb nu Terschelling aquarel glad hot pressed zuurvrij papier. Ben benieuwd hoe het gaat ik gebruik kleurpotloden die ik gekocht heb op een Chinese site zie wel wat het wordt, als de lol er is ga ik zeker goede potloden kopen.

Agnesa Parashumti
Door

Agnesa Parashumti

op 11 Mar 2020

Bedankt voor de informatie!

Bertus de Rooij
Door

Bertus de Rooij

op 16 Mar 2020

Dank voor je tips, ik ga ermee aan de slag

Ton
Door

Ton

op 26 Mar 2020

Bedankt voor de informatie. Van Faber Castell heb ik al een aantal potloden. Goede tip voor het papier.

Natalia
Door

Natalia

op 27 Mar 2020

Bedankt voor de tip!

Eric
Door

Eric

op 27 Mar 2020

Hoi hoi,sinds n jaar teken ik met pastelkrijt en potloden soft kon i Noor,nu heb ik daar fabercastell aan toegevoegd maar moet er nog mee beginnen

Duuf
Door

Duuf

op 31 Mar 2020

Ik werk al jaren met Caran D''ache, en de potloden die jij noemt, ook de tools gebruik ik, op mijn expo's heb ik veel schilderijen verkocht gemaakt met potloden, groet Duuf.

Gijs
Door

Gijs

op 01 Apr 2020

Bedankt voor de tips, Ik teken zelf met pastel potloden hoofdzakelijk portretten, maar wil nu dieren gaan tekenen en daar kan ik de faber castell poychromos goed bij gebruiken, ga gelijk aan de slag, gr. Gijs

Lize
Door

Lize

op 07 Apr 2020

Heel mooi om te zien wat je kan tekenen, straks alles volgen nu nog te ziek om iets te doen.

Ria Bosse
Door

Ria Bosse

op 13 Apr 2020

Ik teken niet net kleurpotloden maar met pastelpotloden en panpastel op pastelmat. Ook wel met houtskool en grafiet potloden.

Henriëtte
Door

Henriëtte

op 19 Apr 2020

Hai Leontine, zou jij van het kleuren van de zwarte vacht een tutorial op de tekenclub kunnen zetten, zou ik heel fijn vinden. Ik heb genoten van jou webinair. groetjes Henriëtte

Truus Moors
Door

Truus Moors

op 21 Apr 2020

Hallo Leontine Caran-Dache zijn de kleurpotloden die ik heb en dan nog Faber Castel polychromie en nog vele anderen meer maar daar kan ik effe niet bij. Ik teken eigenlijk al vanaf ik een potlood vast kan houden en ik kreeg thuis ook altijd goed papier en potloden mijn vader heeft me al vroeg geleerd om potloden te slijpen met een mes.maar nu ook iets te leren over materialen is wel fijn,ik verheug me op de volgende les. Groetjes Truus.

Gryt
Door

Gryt

op 24 Apr 2020

Ik wil graag voor mijn kleinkind die 12 jaarwordteen beginnersset aanschaffen . Graag advies hier over ( wel met kleurtjes)

Marleen
Door

Marleen

op 28 Apr 2020

Ik gebruik Faber Castel Aquarelpotloden daar werk ik heel goed mee. Ik ga ook voor glad papier 180 tot 250 gram

Marleen
Door

Marleen

op 01 May 2020

Ik werk met Faber Castel aquarelpotloden maar ook met pastelkrijt en Acryl. Vaak werk ik op MDF ( hout ) het onderwerp met aquarelpotlood en de achtergrond met pastelkrijt. Papiersoort hangt af van het onderwerp. De les gisteren avond was zeer inspirerend heel veel dank. Ik word lid als mijn nieuwe router er is nu heb ik geen internet. groeten Marleen

Gerry
Door

Gerry

op 04 May 2020

Hallo Leontine, ik ga nu proberen on dieren te tekenen met kleurpotloden....mijn man heeft een grote doos gekocht voor mij van Faber Castel. tot nu toe heb ik met grafietpotloden getekend voornamelijk portretten.

jennie
Door

jennie

op 05 May 2020

Ik heb een vraag wat voor merk potloden raad jullie aan die goed zijn

Grieta
Door

Grieta

op 12 May 2020

Dank je wel voor de tips. Ik kan me geen dure materialen aanschaffen maar wel een idee om kado te vragen.

Marina
Door

Marina

op 12 May 2020

Mijn favoriete potloden zijn Bruyneel of carandache. Daar ik heel graag onmiddellijk kleur wens en niet hard op mijn potlood druk vind ik deze de beste, en ook redelijk in prijs.

Ankie Pors-Heikoop
Door

Ankie Pors-Heikoop

op 13 May 2020

Ik werk met Bruynzeel Design kleurpotloden, Bruynzeel pastelpotloden en Koh-I-Noor Hardtmuth kleur-, aquarel en pastelpotloden en alle kleuren van Panpastel. Ik ben nu met de hond bezig, heel leerzaam.

Hennij
Door

Hennij

op 24 May 2020

Ik werk ook met de polychromos en de caran d’ache. Ben eerst begonnen met inkleuren van de kleurplaten van coloriage wild 3 van Emannuelle colin dit om de potloden goed te leren kennen. Zeker een aanrader voor de beginner en mooie afbeeldingen. Van de week ga ik proberen te beginnen met het tekenen Cannes hond.

Ineke koopman
Door

Ineke koopman

op 28 May 2020

Dank voor de tips. Ik had net bruynzeel enwinsor& newton aangeschaft. Had al stanilo aquarel potloden. Ga het toch eerst maar hiermee proberen...

Elly2612
Door

Elly2612

op 18 Jun 2020

Moet je de tekeningen nog nabehandelen als je chanson 1557 papier gebruikt? Ik teken zelf op pastelmat van Clairefontaine maar dat is vrij prijzig voordeel is dat je niet hoeft na te behandelen en gekleurd papier heeft. Zelf gebruik ik de potloden van kohl I Noor softpastel en Stabilo Carbothello en pitt pastel van Faber Castel en wit van Caran d’ dache maar ik sta open voor tips.

Miche
Door

Miche

op 26 Jun 2020

Heel deskundige uitleg

Andrea Herremans
Door

Andrea Herremans

op 12 Jul 2020

Hallo Leontine, Voor het ogenblik heb ik de Pablo kleurpotloden van Caran d’ache. Voor het papier gebruik ik dat van Canson. De pastelpotloden heb ik ook van Caran d’ache. Softpastel van Rembrandt en heb juist de Faber Castell ook gekregen. Heb een kneedgum en een potloodgum maar weet niet welk merk. Die tombow mond zero gum heb ik hier in Belgie nog niet gezien, maar dat wel aan mezelf liggen. Bedankt for de informatie en de fijne lessen. Andrea

Sytske Nijland
Door

Sytske Nijland

op 15 Jul 2020

Dank voor je goede tips! Voor witte lijnen die ontstaan door de indruk in je tekenpapier, gebruik ik ook wel een lege ballpoint.

Clara
Door

Clara

op 31 Jul 2020

Dank je wel voor de info: ik blijf leren. Zelf gebruik ik Derwent kleur en pastel potloden vind het fijn werken. Als papier voor kleur/pastel heb ik op het ogenblik Strathmore Color Pencil Paper. Acid Free, Medium surface. (27 ,9 x35,6) (163 g) Als puntenslijper heb ik een tafelpuntenslijper werkt voor mij prima. Gummen doe ik met kneedgum en een Derwent gum potlood waar ik een nieuw gum staafje in kan zetten werkt erg fijn.

Clara
Door

Clara

op 31 Jul 2020

Hartelijk dank voor de tips, ik teken met Derwent kleur/pastelpotloden, heb mezelf getrakteerd, zo gebruik ik ook kneedgum en een gum-pen van Derwent kan er een nieuwe gum-stift in zetten. Puntenslijper is een tafelmodel, zo, werkt met veel maten potlood. Papier is van Strathmore, acid free, medium surface, en 163 gr blok van 30 vellen 29,9x 35.6 cm.

Ria
Door

Ria

op 14 Aug 2020

Hallo , Ben super blij met alle info en tips, Ben nog maar net begonnen en nog zoekende , sta nog in de kinderschoenen! Heb wel inmiddels een doos Faber Castel kleurpotloden gekregen , ik weet wel dat ik nog een hoop moet leren , daarom super blij dat ik jou heb gevonden ! Bedankt ik vind je geweldig ! Groet, Ria. Ps , 1935 is niet mijn geboortejaar :)

Lea
Door

Lea

op 19 Aug 2020

Ik heb van een vriendin haar Derwent en FC Polychromos eerst mogen uittesten en heb nadien losse potloden van FC gekocht omdat in de sets ook kleuren zitten die weinig gebruikt worden. Ik vind die tekenmaterialen allemaal vrij duur en probeer dus miskopen te voorkomen door materialen eerst uit te testen. Wit zwart van Luminance vind ik een goede tip...want dat FC wit is idd niet erg wit...Aan papier geef ik voorlopig ook niet te veel geld uit. Leren tekenen kan ik ook met minder dure spullen...al is het resultaat dan minder mooi... kunnen tekenen is nog altijd de basis . Eens ik dat wat onder de knie heb.. ga ik automatisch wel met betere materialen werken denk ik ...want dan wil ik mijn eigen fantasie op papier zetten Maar eerst wat meer technieken leren. In elk geval al bedankt voor dr toffe webinar.

Mariet
Door

Mariet

op 07 Oct 2020

Dank je voor de tips Leontien. Heb er veel aan

Marianne van den Broek
Door

Marianne van den Broek

op 06 Dec 2020

Dank je wel, dit zijn waardevolle tips, ik heb ontzettend veel kleurpotloden aangeschaft. Diverse van Derwent, Faber Castell, Bruynzeel en gelukkig ook de Polychromos. Heb gemerkt dat ik het heel leuk vind om te kleuren maar ook met pastelpotloden te werken. Ook Urban Sketching is hiermee te doen. Dank nogmaals

Nancy Van Acker
Door

Nancy Van Acker

op 10 Mar 2021

Dank U voor de tips, ik kleur met Faber Castell Polychromos, Derwent colorsoft, Derwent Inktense, Prismacolor Premier, Caran d'Ache Luminance, Caran d'Ache Pablo, en Bruynzeel Pastel. ik hou van ze allemaal

linda Vanhemelen
Door

linda Vanhemelen

op 16 Mar 2021

hoi ik raak niet in de online les van vandaag

Babs
Door

Babs

op 13 Jun 2022

Waarom kan de luminance potlood niet in de dahle 133 slijper. Hij blijft maar doorgaan met slijpen/raspen. 😳.En is het waar dat je elke nieuwe potlood even moet slijpen voordat je begint?

Reactie plaatsen