Page content

article content

Tekenen met kleurpotloden! Wat heb je nodig?

Als je wil beginnen met het werken in kleurpotlood, heb je een aantal verschillende materialen nodig. Naast de voor de hand liggende materialen, zoals de kleurpotloden en het papier, kan ik je nog een aantal verschillende materialen aanraden. Daarnaast zal ik ook mijn favoriete merken noemen! Ben je benieuwd wat je allemaal nodig hebt? Lees dan snel door! 

Potloden

Allereerst zal ik beginnen met de potloden. Kleurpotloden heb je in allerlei verschillende prijscategorieën. De professionele merken zijn al gauw vrij prijzig. Raad ik deze prijzige potloden aan? Jazeker! Goede potloden maken een enorm verschil in je werk. Als je serieus wil beginnen, kan je beter gelijk goed beginnen.

Faber Castell Polychromos:

De Faber Castell Polychromos potloden zijn mijn favoriete kleurpotloden en in mijn ogen een must-have voor elke dierentekenaar. De Polychromos zijn potloden op oliebasis. Dit betekent dat er een hoog percentage olie in de formule zit. Hierdoor zijn de potloden vrij stevig en kunnen ze gemakkelijk tot een scherpe punt geslepen worden. In tegenstelling tot de potloden op waxbasis. Later meer over de waxpotloden!

De Polychromos zijn goed gepigmenteerd en zijn gemakkelijk te hanteren. Ondanks de prijs raad ik ze daarom erg aan voor beginners. Ik ben zelf ook begonnen met de Polychromos. Een setje van 12 wel te verstaan. Later ben ik alle individuele kleuren aan mijn voorraad gaan toevoegen. Ze zijn dus in sets, maar ook individueel verkrijgbaar. Als je begint met het tekenen van dieren raad ik aan de grijs-, bruin- paars- en blauwtinten aan te schaffen. Groen en geel zul je minder snel nodig hebben. Dat hangt natuurlijk wel af van je onderwerp!

Caran d’ache Luminance:

Dit zijn potloden die ik in combinatie met de Polychromos gebruik. De Luminance zijn potloden op waxbasis. Ze bevatten een hogere concentratie wax dan olie. Door de wax zijn ze iets zachter en iets minder gemakkelijk in het gebruik. Wel geven ze enorm veel pigment af, waardoor ik ze erg graag gebruik. Ik raad aan het zwarte en witte potlood aan te schaffen om mee te beginnen. De witte gebruik ik vooral om kleuren te mengen en uit te wrijven. Het zwarte potlood is heel diep zwart en nog zwarter dan het zwarte Polychromos potlood. Voor de echt donkere delen in een tekening gebruik ik daarom liever de zwarte Luminance.

Als je van plan bent om mensen te portretteren raad ik de Luminance ook zeker aan! Met de Luminance kan je gemakkelijker gladde texturen creëren.

Het papier

De papierkeuze is erg persoonlijk. Er zijn ontzettend veel verschillende soorten papier verkrijgbaar: Glad, ruw, dik, dun, noem maar op!

Zelf gebruik ik al jaren Canson 1557, 180 grams papier. Dit papier is vrij dik en iets getextureerd. Het zit een beetje tussen ruw en glad in. Zelf houd ik niet van glad papier, maar ook niet van erg ruw papier. Hierdoor is Canson 1557 met een lichte textuur perfect voor mij.

Maar zoals ik al zei is papierkeuze erg persoonlijk. Iedereen heeft een verschillende smaak en stijl. Ik raad je dus aan zoveel mogelijk verschillende papiersoorten te proberen en te kijken wat je het beste bevalt. Als je van plan bent je werk te verkopen, zorg dan wel dat je zuurvrij papier gebruikt dat niet zal vergelen.

Puntenslijpers, gummen en overige materialen

Puntenslijpers

Ik heb qua puntenslijpers geen favoriet. Kleurpotloden zijn gemakkelijk te slijpen. Vandaar dat je geen specifieke puntenslijper nodig hebt. Ik zou wel een slijper met meerdere gaten aanraden, zodat je zelf nog wat controle hebt over de vorm van de punt. Faber Castell puntenslijpers vind ik over het algemeen erg goed. Zorg dat je altijd een aantal back-ups hebt liggen. Zodra een slijper bot wordt, wordt het erg moeilijk het potlood goed te slijpen.

Gummen

Als het om gummen gaat heb ik wel een aantal favorieten! Ik gebruik heel graag kneedgum voor het gummen van grote oppervlaktes. De grijze kneedgummen van Faber Castell en Maped vind ik beiden erg fijn! Daarnaast gebruik ik graag de Tombow mono zero gumpotlood. Dit is een heel smal gummetje, waarmee je kleine details weg kan gummen. Dit kan heel handig zijn voor het creëren van snorharen of kleine highlights in een portret.

Embossing tool

Als allerlaatst wil ik je ook nog een embossing tool aanraden, ofwel een sculptuurpennetje met een klein bolletje als uiteinde. Dit is mijn favoriete hulpmiddel voor het creëren van strakke, witte snorharen in een portret. Voordat je begint met tekenen kan je met de tool de snorharen ‘intekenen’. Je creëert zo een gleuf in het papier. Als je daar later met potlood overheen gaat, zal de gleuf wit blijven, waardoor er automatisch een snorhaar verschijnt. Zeker een must-have voor honden- en kattentekenaars!

Zo, dit waren al de materialen die ik gebruik in mijn kleurpotloodwerk! Probeer zoveel mogelijk verschillende materialen uit totdat je een combinatie vindt die het beste bij jouw stijl past. Wat voor mij werkt hoeft niet te werken voor een ander, maar ik hoop dat je hier wat tips uit kan halen! Als je mijn tutorials zou willen volgen en namaken is het natuurlijk ook wel handig als je ongeveer dezelfde materialen in huis hebt, maar dat hoeft dus niet per sé!

Comment Section

0 reacties op “Tekenen met kleurpotloden! Wat heb je nodig?

Plaats een reactie


*