Hoe teken je ogen?
Van alle ‘onderdelen’ die het gezicht rijk is (neus, oren en mond) is het oog toch wel het meest sprekend en tegelijk ook het aller lastigst om te tekenen… Maar ook het aller leukst!
Waarom ogen zo belangrijk zijn
Ogen spreken tot de verbeelding en zijn het venster waardoorheen wij naar binnen kunnen kijken, recht de ziel in. Andersom zijn onze eigen ogen de twee kijkers waardoorheen wij de wereld om ons heen kunnen observeren en waarmee wij met anderen converseren en contact leggen.
Ogen vertellen hoe wij ons voelen, of wij liegen, of wij ons ziekjes voelen en ga zo maar door. Het is dan ook geen wonder dat wij kunstenaars altijd geïntrigeerd zullen zijn om de ogen zo goed mogelijk op het papier of op het doek neer te willen zetten wanneer wij iemand willen portretteren.
Kijk eens goed naar de drie bovenstaande oogparen. Alleen de ogen zijn hier in beeld maar tóch kan je zien in welke stemming dit model is. Wat vertellen ze jou? Schrijf dit eens op en maak een heel snel schetsje.
En de drie hierboven? Kan jij de stemmingen herkennen? Voorbeeld: vrolijk, ontzet, angstig, boos, geschrokken, relaxed, verveeld, onverschillig?
De ogen en de spieren rond de ogen zijn goed ontwikkeld maar ook binnenin de schedel zitten pezen aan de oogballen die deze van richting kunnen laten veranderen. Dit is natuurlijk van belang als wij naar links of rechts willen kijken en we kunnen ze zelfs scheel laten kijken ^^
Soorten ogen en oogleden
Hieronder zie je een voorbeeld van hoe de oogleden zich over de oogbol bewegen en natuurlijk kunnen ze ook helemaal gesloten worden zodat wij de oogbollen kunnen beschermen of lekker kunnen slapen.
Verder kunnen de ogen ook heel verschillend zijn per ras of als vorm. Kijk maar eens goed naar het plaatje hieronder en wat voor verschillen je ziet per windstreek.
En naarmate wij ouder worden, verandert de huid rond onze ogen. Wij krijgen meer rimpels en vaak komen de ogen ook wat dieper in de schedel te liggen. Het weefsel en de spieren rond onze ogen verliezen hun vlezige volume en souplesse. De schedel wordt nu beter zichtbaar.
Verder zijn er ook verschillen te detecteren tussen het mannen- en het vrouwenoog. Vrouwen maken daarbij ook nog wel eens gebruik van make-up om de ogen groter te laten lijken. De ogen van de man zijn over het algemeen wat kleiner en de wenkbrauwen wat voller. Het ‘fronsbeen’ (het bot onder de wenkbrauwen) is bij de mannen ook sterker ontwikkeld waardoor de ogen wat dieper in de schedel wegvallen.
Wenkbrauwen spelen zowel bij de man als bij de vrouw een uiterst belangrijke rol. Hier zitten heel veel spiertjes aan vast zodat onze ogen nóg meer kunnen spreken. Kijk maar eens goed naar onderstaand plaatje van Angelina Jolie en wat er gebeurt als we haar wenkbrauwen veranderen.
Dat is onvoorstelbaar toch? Hieronder zie je haar werkelijke wenkbrauw vorm.
Hoe teken je een oog?
Goed. Wij weten nu meer over het oog maar hoe teken je dan een oog? Om het eerst even eenvoudig te houden heb ik gekozen voor een oog dat uit steen gehouwen lijkt, omdat wij dan mooi de schaduwen kunnen bestuderen en ons gevoel voor het tekenen in 3D kunnen trainen.
Hierbij het model:
Stap 1: de eerste opzet
Stap 2: de eerste schaduwen
Stap 3: iets meer toonwaarden
Stap 4: Donkerste schaduwen
Stap 5: de lichtste delen erin gummen na het inwrijven van de pigmenten en de details uitwerken
Zo, dat was dan onze oefening en wat een mooi en goed resultaat! Maak zoveel mogelijk studies voor jezelf.
De bijbehorende videotutorial duurt dik een uur en is toegankelijk voor leden van Tekenclub.nl. Nieuwsgierig geworden? Lees hier meer informatie over het lidmaatschap.
Ik heb ook nog blogs geschreven over het tekenen van de oren, de mond en de neus.
Heel veel succes en groetjes van Lineke Lijn.^^
Leer stap voor stap portret tekenen met de videocursus Portret ABC van Lineke Lijn!
Wil je graag goed en op een leuke manier leren portret tekenen? Lineke Lijn heeft speciaal voor Tekenclub.nl een videocursus en een werkboek samengesteld: het Portret ABC. De basiscursus staat op de ledensite en wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe lessen. Daarnaast vind je op Tekenclub.nl nog vele andere videolessen: dieren tekenen, portretten tekenen, basiscursus tekenen, landschappen en perspectief tekenen en nog veel meer.
Klik hier als je nieuwsgierig bent geworden en meer wil lezen over het lidmaatschap!