Hoe teken je oren?

Oren zijn lastige vormen om te tekenen en te schilderen.

Wanneer wij kijken naar de definitie van oren dan vinden wij deze stelling: Het oor (Latijn: auris) is een orgaan waarmee geluidsgolven worden opgevangen om door de hersenen te worden ervaren als geluid en vormt zo het gehoor.

Oor

Gelukkig hoeven wij kunstenaars ons enkel te bekommeren om de buitenste oorschelp, dus dat scheelt! Maar die buitenste schelp is al lastig genoeg met al dat kraakbeen…

Om een gelijkend portret te tekenen zullen de oren nauwelijks een rol spelen om iemands karakter te treffen, met uitzondering van de personen die in meer of mindere mate bekend zijn geworden om hun oren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: Vincent van Gogh (kunstschilder), Niki Lauda (coureur) en Doctor Spock (filmacteur Star Trek).

Bekend om hun oren

Bekend om hun oren: Vincent van Gogh, Niki Lauda en Doctor Spock.

Goed, we willen dus een oor tekenen, die duivels moeilijke reeks van vormen… Al die kronkelige soort van ‘buisvormige dingen’ die je gek maken. We zullen proberen hier wat logica in te scheppen.

Als eerste: vergeet niet dat het oor het enige orgaan is dat aan de zijkant van het hoofd is gesitueerd, maar wel in relatie staat met de voorkant van het hoofd. Wanneer een persoon ons recht aankijkt, dan zitten de oren tussen de ‘wenkbrauwlijn’ en de ‘onderkant neuslijn’.

Bovenkant oor op wenkbrauwlijn, onderkant oor op neuslijn.

Bovenkant oor op ‘wenkbrauwlijn’, onderkant oor op ‘neuslijn’.

Echter, vergeet ook niet, dat wanneer het hoofd bijvoorbeeld vanaf de zijkant bekeken wordt, het oor er in perspectief anders uitziet dan wanneer het hoofd ons ‘recht aankijkt’ en alle andere varianten van dien, dus: frontaal aangezicht, driekwart en profiel.

Gekanteld hoofd

Gekanteld hoofd

Hierboven zie je een kanteling in het hoofd en de aanleiding was een schets van Norman Rockwell (3 februari 1894 – 8 november 1978) een zeer bekent portrettist. Zoek hem beslist eens op op Google images!

Perspectief van het oor verandert

Het perspectief van het oor verandert als het hoofd kantelt en/of draait

Hieronder zie je nog een mooi voorbeeld van een kanteling, waarbij de oren een uitgesproken belangrijke rol spelen:

Gekanteld hoofd positie oren

Hier komen de oren juist heel laag te staan

Zie je hoe enorm laag de oren staan bij dit model? Positionering is dus eerste prioriteit bij het portrettekenen, maar de vorm verdient ook de aandacht. Des te meer reden dus om eens rustig te gaan zitten en een studie te maken van al dat kraakbeen.

Hieronder zie je de eindopdracht van de Oren Tutorial die terug te vinden is op Tekenclub.nl, met al die grillige vormen. Maak hier eens een uitgebreide studie van, dit helpt je inzicht verbeteren voor de rest van leven!

Oor tekenen in stappen

Stap 1: eerste opzet

Start: de eerste opzet: Om het oor niet te laten zweven, maak ik gebruik van een sculptuur voorbeeld. Je hebt dan wat houvast en kan als het ware, het oor uittekenen vanaf een blok klei of uit een boek laten groeien. Dit bevordert het gevoel van ‘3D’ het drie dimensionale tekenen.

Oor tekenen stap 1: de eerste opzet

Oor tekenen stap 1: de eerste opzet

Stap 2: de eerste kronkels

Zet nu de belangrijkste kronkels erin.

Oor tekenen stap 2: de eerste kronkels

Oor tekenen stap 2: de eerste kronkels

Stap 3: schaduwen toevoegen

Maak nu een onderverdeling in licht en schaduw.

Stap 3: schaduw toevoegen

Oor tekenen stap 3: schaduw toevoegen

Stap 4: het driedimensionale gevoel

Oor tekenen stap 4: het driedimensionale gevoel

Oor tekenen stap 4: het driedimensionale gevoel

Als tekenmateriaal gebruikte ik standaard AMI krantenpapier en een houtskool potlood. Maar deze oefening kan ook gedaan worden op ieder ander soort schetspapier en grafiet – of pastel potlood.

Stap 5: opschonen

Nu kun je je tekening opschonen met de gum.

Oor tekenen stap 6: Opschonen

Oor tekenen stap 5: opschonen met een gum

Stap 6: de afwerking

Nu kun je alles nog wat verfijnen door te werken met licht en donker.

Oor tekenen stap 6: afwerking

Oor tekenen stap 6: afwerking

Zo, dat was dan onze oefening en wat een mooi en goed resultaat! Maak zo veel mogelijk studies voor jezelf en mocht je de gehele Tutorial willen bekijken, (deze duurt 1 uur en 12 minuten) dan wil ik je van harte uitnodigen om een kijkje te nemen op Tekenclub.nl.

In het volgende blog lees je hoe je de mond kunt tekenen!  Ook is er nog een blog over het tekenen van ogen over het tekenen van de neus. 

Groetjes van Lineke Lijn.

Leer stap voor stap portret tekenen met de videocursus Portret ABC van Lineke Lijn!

Wil je graag goed en op een leuke manier leren portret tekenen? Lineke Lijn heeft speciaal voor Tekenclub.nl een videocursus en een werkboek samengesteld: het Portret ABC. De basiscursus staat op de ledensite en wordt regelmatig uitgebreid met nieuwe lessen. Daarnaast vind je op Tekenclub.nl nog vele andere videolessen: dieren tekenen, portretten tekenen, basiscursus tekenen, landschappen en perspectief tekenen en nog veel meer.

Klik hier als je nieuwsgierig bent geworden en meer wil lezen over het lidmaatschap! 

Portret ABC Lineke Lijn

G. Albertoe
Door

G. Albertoe

op 10 Jan 2021

Alleen bij het oor kan ik alsmaar niet begrijpen waarom bij een andere staand van het gezicht of hoofd het oor lager komt te liggen. Bij een andere staand van het hoofd moet het oor toch ook op zijn plaats blijven tussen wenkbrauw en neuslijn?? Of ligt dat aan jouw manier van naar het oor kijken dan op dat moment, Lineke..

Toon Nagtegaal
Door

Toon Nagtegaal

op 12 Jan 2021

Het oor blijft uiteraard altijd op dezelfde lijn liggen, alleen de lijn zelf verandert in perspectief. Als je een gezicht recht van voren ziet en je stapt alleen maar opzij, dan blijven de oren wel netjes op dezelfde hoogte tussen wenkbrauw en neuslijn, maar zodra het hoofd naar boven of beneden kantelt krijg je te maken met lijnen die in perspectief gaan lopen. Je kunt het goed zien als iemand een bril opheeft, kijk maar eens naar de pootjes van de bril, die lopen ongeveer op die lijn. Kijk maar eens wat er gebeurt als iemand met een bril het hoofd kantelt!

Reactie plaatsen