Page content

article content

Kan iedereen leren tekenen?

Elke tekenaar krijgt wel eens opmerkingen als ‘Goh, jij tekent zo mooi. Ik wou dat ik dat kon! Maarja, helaas heb ik die gave niet’. Natuurlijk is dit bedoeld als compliment, maar klopt deze opmerking eigenlijk wel? Is kunnen tekenen een gave/talent of kan iedereen het leren? Dit onderwerp roept vaak discussies op binnen de kunstwereld, en in deze blog geef ik hier mijn visie op!

 

Talent

Het woord talent wordt vaak gebruikt als iemand van nature ergens heel goed in is. Dat kan tekenen zijn maar ook zingen, tennissen, potten bakken, dansen etc. Eigenlijk kan je voor elke vaardigheid talent hebben.

‘Van nature ergens heel goed in zijn’. Kan dat eigenlijk wel? Het is een feit dat iedereen érgens moet beginnen, ook als het gaat om tekenen. Begint iedereen dan op hetzelfde niveau? Dat denk ik niet. Leeftijd is wel een factor. Kinderen zien de wereld op een bepaalde manier en tekenen dus ook op een bepaalde manier. Omdat de motoriek nog niet ontwikkeld is zullen er nog geen hyperrealistische kunstwerken uit voortkomen. Wanneer je als volwassene begint begrijp je al een stuk meer van de wereld en heb je meestal ook een fijnere motoriek. Tekeningen van een beginnende volwassene zullen er dus al heel anders uit zien dan die van een kind van 3.

Tekenen is een vaardigheid

Iedereen moet dus ergens beginnen. Hoe komt het dan dat de ene zich ontwikkelt tot professioneel kunstenaar en de ander niet verder komt dan stokpoppetjes?

Hier komen we dus weer uit bij ‘talent’. De definitie van talent in mijn ogen is: Een natuurlijke interesse naar een bepaalde vaardigheid in combinatie met de juiste genen.

Genen en persoonlijkheid zijn hier dus de basis. Iemand die van nature heel erg geduldig is, ruimtelijk inzicht heeft, goede hand-oog coördinatie heeft en van jongs af aan een passie voor tekenen heeft zal het sneller leren dan iemand die al deze vaardigheden (nog) niet heeft of überhaupt helemaal niet geïnteresseerd is.

MAAR: Ook geduld, doorzettingsvermogen en hand-oog coördinatie zijn allemaal vaardigheden die getraind kunnen worden zolang je het maar écht wil!

Leefomgeving kan ook effect hebben op het ontwikkelen van vaardigheden. Heb je een creatieve familie en in mijn geval een opa die van jongs af aan met je tekent? Dan heb je als kind wel een voorsprong ten opzichte van kinderen die op geen enkele manier aan kunst worden blootgesteld!

Doorzettingsvermogen

Je kunt dan wel voordelige genen of een voordelige persoonlijkheid hebben, maar toch is tekenen iets wat je moet oefenen! Hier is een goede dosis doorzettingsvermogen voor nodig. Ook als je op hoog niveau wil tennissen, potten bakken of bijvoorbeeld 10 talen wil spreken zal je toch moeten oefenen. Dit is voor tekenen niet anders. Meestal is een hoog niveau resultaat van jaren aan oefening, bloed, zweet en tranen.

Wanneer iemand tegen mij zegt dat ik een gave heb en vooral heel blij moet zijn dat ik deze gave bezit krijg ik toch wel kromme tenen. Diegene zal zich vast niet beseffen dat ik mij 4 jaar lang heb afgesloten van de buitenwereld en dag in-dag uit niks anders deed dan oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Wat ik heb gedaan is misschien een beetje extreem en ik zou het jullie niet aanraden, haha, maar daardoor heb ik wel vrij snel een professioneel niveau bereikt. In het woord ‘gave’ geloof ik dus helaas niet.

Dus, kan ieder mens leren tekenen?

Mijn antwoord is ja! Natuurlijk leert iedereen op zijn/haar tempo, en doet de ene misschien 5 jaar over iets waar de ander 15 jaar over doet. Dit is allemaal afhankelijk van iemands persoonlijkheid, genen en hoeveel tijd iemand bereid is erin te steken. Niet iedereen heeft de ambitie om tot een heel hoog niveau te komen!

Maar als je echt wil leren tekenen dan is dat mogelijk. Gebruik ‘geen talent hebben’ niet als excuus en probeer vooral te genieten van het proces zelf! Het gaat er uiteindelijk om dat je passie hebt voor wat je doet. Het eindresultaat is dan alleen maar de kers op de taart😉

Wat vind jij van deze discussie? Ben je het met mij eens of juist helemaal niet? Laat het weten in de reacties!

Comment Section

8 reacties op “Kan iedereen leren tekenen?


Door Jenny op 5 september 2019

Helemaal mee eens! Als je ergens een passie voor hebt kan je alles!


Door paul hanzen op 2 november 2019

ik denk dat u gelijk hebt


Door LIZA Capel op 27 november 2019

Als ik iets wil tekenen is het net een kinder tekening hetzelfde met verven
Heb me opgegeven maar helaas door omstandigheden nog niks gedaan maar ga er zeker aan werken
Ben 60 maar t lijkt me super om te proberen
Bedankt voor deze uitleg geeft me zeker moed om te beginnen


Door Carla op 13 december 2019

Geweldig


Door Barbaix Odette op 18 december 2019

Een natuurtalent zal vlugger professioneel worden dan iemand die matig kan of leert tekenen. Er zijn mensen die het nooit leren, die hebben gewoon de fealing niet dus betwijfel ik uw stelling. Niet dat ik zo n krak ben hoor, ik heb ook mijn goeie en minder goeie momenten.


Door Paula op 12 januari 2020

Volledig akkoord. Ik ben 69 en ik wil het zeker proberen.


Door Peter Lems op 15 januari 2020

Volgens mij kan iedereen leren tekenen. De een leert het sneller dan de andere. Maar voor mij is tekenen niet alles natekenen , iets zelf bedenken is veel leuker, ik ben eigenlijk een surrealist


Door Liesbeth Nievelstein op 22 januari 2020

Ik ben het helemaal,met je eens. Waar een wil is, is een weg…zegt een bekend spreekwoord.

Plaats een reactie


*