Lichtvastheid: Wat is dit precies?
21 november 2019 

Lichtvastheid: Wat is dit precies?

Misschien heb je de term ‘lichtvastheid’ ofwel ‘lichtechtheid’ wel eens voorbij zien komen. In het Engels wordt dit ‘lightfastness’ genoemd. Deze term is erg belangrijk in de professionele kunstwereld. Waarom dat zo is en wat het precies betekent kom je te weten in deze blog! 

 Betekenis 

Met lichtvastheid wordt het volgende bedoeld: De mate waarin een kleur verandert onder invloed van zonlicht/UV-straling.  

Aangezien kunstenaars vaak met kleur werken is dit erg belangrijk! Zowel verf als potloden en inkten kunnen beïnvloed worden door de zon. Een goede lichtvastheid betekent dat de kleur met de jaren niet of nauwelijks zal veranderen of vervagen. Een slechte lichtvastheid betekent dat – Je raadt het al- de kleur vrij snel zal vervagen. 

 Wanneer is lichtvastheid belangrijk?  

Het is erg belangrijk om de lichtvastheid van jouw materiaal te weten wanneer je je werk wil gaan verkopen! Wanneer je een eigen werk verkoopt aan een opdrachtgever of verzamelaar zou het jammer zijn als jouw werk al binnen een paar jaar helemaal vervaagd is. Dat wil je natuurlijk niet! Zorg er in ieder geval voor dat je weet in hoeverre jouw materiaal lichtvast is en dat je ook aan de opdrachtgever kan laten weten hoelang het werk ongeveer mee zal gaan. Gebruik je goed lichtvast materiaal? Dan gaat je werk gerust een leven lang mee! 

Zijn jouw potloden lichtvast? 

Nu is het zo dat veel bekende merken een ‘lightfast rating’ hebben, ofwel een systeem om aan te geven welke kleuren wel en niet lichtvast zijn. Neem de Faber Castell Polychromos kleurpotloden bijvoorbeeld. De lichtvastheid wordt aangegeven met sterretjes op de potloden: 

  • 1 ster: Lichtvastheid van ongeveer 5 jaar of meer 
  • 2 sterren: Lichtvastheid van ongeveer 25 jaar of meer 
  • 3 sterren: Maximale lichtvastheid van 100+ jaren 

Op de sites van de meeste bekende merken kan je informatie vinden over de lichtvastheid van de materialen. Werk je met potloden zonder lichtvastheidsaanduiding? Probeer dan bij de fabrikant te informeren of de potloden zijn getest. Zo niet, dan zou ik aanraden om het werk gemaakt met deze potloden niet te verkopen, dan wel voor een lagere prijs. Teken je alleen voor de lol of verkoop je alleen prints van je tekeningen? Dan maakt de lichtvastheid natuurlijk niet uit! 

Bonustip: Adviseer de koper van je werk om jouw werk niet in direct zonlicht te hangen en/of achter beschermend glas. Dan zal je werk extra lang mee gaan! 

Ik hoop dat je deze blog interessant vond en vragen over dit onderwerp mag je natuurlijk altijd stellen in de reacties! 

Johnny
Door

Johnny

op 23 Jan 2020

Interessante uitleg!

Lieve
Door

Lieve

op 12 Feb 2020

Heel goed om weten

Reactie plaatsen