Een vacht tekenen met kleurpotloden: 5 tips!
19 maart 2020 
in Dieren

Een vacht tekenen met kleurpotloden: 5 tips!

Het tekenen van dierenvachten kan met kleurpotloden best wel tricky zijn. Toch is het heel goed mogelijk en kan je super realistische vachten creëren als je de juiste technieken gebruikt! In dit blog lees je mijn tips voor het tekenen van een realistische vacht!  

Let wel: Er zijn superveel verschillende soorten vachten. Denk aan lengte, structuur, kleur etc. De tips zal ik zo algemeen mogelijk houden, zodat je ze op alle vachttypes kan toepassen! 

 Tip 1: Potloden 

Je hebt 2 soorten kleurpotloden: Wax- en oliebasis. De wax potloden zijn vrij zacht en de oliebasispotloden zijn wat harder en transparanter. Een voorbeeld hiervan is Faber Castell Polychromos. Zelf heb ik de ervaring dat oliebasispotloden iets geschikter zijn voor het tekenen van vachten, aangezien je meer lagen kan toevoegen voordat het papier verzadigd raakt. Mijn tip is dus ook om deze potloden voornamelijk te gebruiken! 

 Tip 2: Van licht naar donker 

Als je met kleurpotloden werkt, werk je meestal van licht naar donker. Met vachten doe je dit dus ook! Kijk heel goed naar je referentiefoto en probeer de aller lichtste kleur die je ziet in de foto, aan te brengen op het papier als basis laag. Dan heb je tenminste een startpunt! Daarna kan je verder met een iets donkerdere kleur en kan je beginnen met de texturen van de vacht. Bewaar de donkerste kleur voor het laatst. 

 Tip 3: Contrast 

Eigenlijk is contrast het belangrijkste begrip in het realistisch tekenen. Misschien is contrast nog wel belangrijker dan de juiste kleuren! Contrast staat voor de verhouding tussen licht en donker. Probeer dus bij het tekenen van vachten heel goed te kijken naar de schaduwen tussen de haren. Als die schaduwen donker genoeg zijn en de haren de juiste tint hebben, zit je eigenlijk al goed! 

Tip 4: Niet elke haar tekenen 

Zeker bij langere vachten hoef je echt niet elke haar te tekenen. Als je je daar heel erg op focust krijg je eerder een soort van spaghetti-effectDit is niet altijd even mooi! Probeer bij lange of gekrulde vachten te kijken naar de stroming van het haar en de verschillende kluwen. Pas dan tip 3 toe! Bij korte vachten kan je wel de individuele haren tekenen, maar staar je er niet blind op! 

 Tip 5: Altijd in de goede richting! 

En dan tenslotte tip 5: Teken de haren altijd met de groei van de haren mee! Hier is dus wat kennis van het dier voor nodig of kijk heel goed naar de referentiefoto. De groei en richting van de haren verschilt nog wel eens per dier. Als je hier niet goed op let en de haren in willekeurige richting tekent krijg je een vervormd effect. Deze tip is dus super belangrijk voor een realistische vacht! 

 

Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt gehad! Suggesties voor nieuwe blogonderwerpen? Laat ze hieronder weten in de reacties! Vragen mag je natuurlijk ook altijd hieronder stellen:) 

Helma van Mook
Door

Helma van Mook

op 20 March 2020

Dank je voor de info 👍

Anne van Putten
Door

Anne van Putten

op 10 November 2020

Ik heb 'n wit malthezer Leeuwtje,dat is best lastig,doe je dat op gekleurd papier of maak je ;n achetrgrond en gewoon wit potlood ?

Marije
Door

Marije

op 21 March 2020

Super! Dank jevoor deze bruikbare adviezen.

Ann
Door

Ann

op 26 March 2020

Hoi, kun je ook vertellen welke kleuren we precies allemaal nodig hebben om verschillende vachten te tekenen? Of werkt dit niet zo?

Leontine van Vliet
Door

Leontine van Vliet

op 26 March 2020

Dit is echt per dier verschillend. Daar zijn geen standaard kleuren voor:)

Linda
Door

Linda

op 18 April 2020

Welk soort papier gebruiken jullie ook alweer?

guus
Door

guus

op 24 April 2020

geweldig uitgelegd

Els
Door

Els

op 6 May 2020

Overzichtelijk alle tips op een rijtje! Dat is handig.

Gretha
Door

Gretha

op 15 May 2020

Leontine is er een bepaald nummer dotpen die je moet gebruiken bij het tekenen van de bruine puppy. Ik kan nergens vinden. Kan ik ook een kleinere bol gebruiken want die heb ik wel. Alvast bedankt. en bedankt voorde tips. Heel nauwkeurig en leerzaam.

Karin
Door

Karin

op 3 June 2020

Kan ik nog zoals gisteren live tekening sessies bekijken online en waar

Hetty.Goossen. Mendeld
Door

Hetty.Goossen. Mendeld

op 7 June 2020

Heb afgeven donderavond geen uitnodiging gehad .ben net lid geworden en heb de tekenles van de hond alleen de proefles gehad het oog teken verder niet .vind niet geslaagd om zo lid te bijven

Kiki
Reactie plaatsen

arrow_drop_up arrow_drop_down