Tekenen met een beperkt budget: Materiaal aanraders!
20 april 2020 

Tekenen met een beperkt budget: Materiaal aanraders!

Tekenspullen kunnen som best wel heel erg duur zijn, vooral als je kijkt naar de meer professionele merken. Vaak krijgen wij de vraag of er ook goede goedkope materialen zijn, aangezien niet iedereen zomaar €100 voor een doos kleurpotloden kan neertellen. Dat is natuurlijk heel begrijpelijk! Over het algemeen is het wel zo dat de duurdere tekenmaterialen ook beter van kwaliteit zijn, maar dat betekent niet dat je met een beperkt budget geen mooie tekeningen kan maken. In dit blog lees je welke relatief goedkope materialen je toch naar een goed resultaat kunnen brengen. Enjoy! 

 Grafiet: 

Grafietpotloden heb je in allerlei prijsklassen! Nu is het wel zo dat grafiet relatief goedkoop is vergeleken met andere potloden. Heb je dus een erg beperkt budget? Teken met grafiet 

Deze potloden raad ik aan: 

 • HEMA grafietpotloden (6 voor €1,50) 
 • Bruynzeel design grafietpotloden (12 voor €5,35) 
 • I LOVE ART sketch grafietpotlodenset (12 voor €2,95) 

Papier:  het goedkoopst is natuurlijk om op printerpapier te werken. Toch raad ik dit niet aan! Printerpapier is te dun en te glad. Dit maakt gummen en werken in laagjes erg moeilijk. Investeer dus wel in fijn papier. Dit zijn mijn aanraders: 

 • Strathmore toned tan schetsboek (50 vellen A5 voor rond de €10) 
 • Canson schetsblok XL kraft (60 vellen A4 voor rond de €10) 
 • Clairefontaine dessin croquis (30 vellen A4 voor €8) 
 • Canson 1557 (30 vellen A4 voor €5) 

Aanvullende materialen: Naast potloden en papier heb je natuurlijk ook een gum en een slijper nodig! Qua gum raad ik altijd de kneedgum aan, vanwege de fijne werking. De goedkoopste zijn die van Honsell en Maped. Qua slijpers heb je genoeg keus! Zelfs de allergoedkoopste slijpers werken prima. Zorg er dan wel voor dat je ze regelmatig vervangt. 

 Kleurpotloden: 

Oké, hier wordt het wat moeilijker. Kleurpotloden zijn namelijk best wel prijzig. Met de goedkope kinderpotloden kan je geen realistische tekeningen maken, dus zullen mijn aanraders niet de goedkoopste potloden zijn, maar ook zeker niet de duurste!  

 • Bruynzeel design kleurpotloden ( 48 voor €35) 
 • Stabilo Aquacolor (36 voor €23) 
 • Winsor & Newton Studio collection (48 voor €35) 

Qua papier en andere materialen kan je uit hetzelfde lijstje kiezen als voor de grafietpotloden!  

 Pastel: 

Ook pastelkrijt en pastelpotloden zijn duurder dan grafiet! Ook is het zo dat je voor pastel speciaal pastelpapier moet gebruiken waar het krijt goed aan kan hechten. Goed pastelpapier is best wel aan de prijs, maar er zijn zeker opties. Laten we eerst beginnen met pastelpotloden en krijt! 

Pastelpotloden: 

 • Koh I noor Gioconda (12 voor €15) 
 • Stabilo Carbothello (12 voor €16) 

Zacht pastelkrijt: 

 • Koh I noor Toison d’or (24 voor €15) 
 • Jaxell soft pastels (24 voor €11) 
 • Faber Castell halve pastels (24 voor €8) 

Papier: 

 • Fabriano Tiziano (30 vellen A4 voor €15) 
 • Canson Mi Teintes (30 vellen A4 voor €13) 

Bij het papier moet ik wel zeggen dat de duurste papiersoorten, zoals Pastelmat en Mi teintes Touch wel een heel ander/beter resultaat geven! Wil je dus echt serieus aan de slag met pastel of wil je sneller een realistisch resultaat? Spaar dan even door en ga voor Pastelmat. Dit is ook per vel te bestellen.

Puntenslijpers: Ook voor pastelpotloden kan je prima de goedkoopste slijpers gebruiken! Wel worden deze vrij snel bot, waardoor het potlood kan breken. Je zal dus erg vaak van slijper moeten wisselen. Een iets goedkopere oplossing zou zijn om het potlood te slijpen met een stanleymesje. Wil je weten hoe je dat doet? Lees dan dit blog: https://tekenclub.nl/3-snelle-manieren-om-pastelpotloden-te-slijpen/

 Oké, dat was hem! Met deze relatief goedkope materialen zal je een heel eind komen. De meeste potloden kan je overigens ook individueel aanschaffen om uit te testen, voordat je een hele set koopt. (De bovengenoemde prijzen kunnen per winkel iets verschillen).

Heb je zelf nog aanraders of heb je een vraag? Laat het weten in de reacties!

Tine
Door

Tine

op 04 Apr 2020

Dank je wel voor je adviezen. Ga binnenkort aanschaffen. Ik ben nu een beetje aan het verzamelen

Annefried
Door

Annefried

op 28 Apr 2020

De eerste les bij Lineke gevolgd. Ik heb van het merk AMI het tekenbloc A3 gekocht . Is dit voor de aankomende les op donderdag de 30e april goed?

linda Lucker
Door

linda Lucker

op 10 May 2020

je geeft hier advies over producten die relatief goedkoper zijn. heb je ook advies over potloden en papier die kwalitatief heel goed zijn.

Els
Door

Els

op 06 Jul 2020

Bedankt voor de blog. De prijzen verschillen nogal van winkel is mijn ervaring. De plaatselijke winkel hier is wat duurder, maar voor een kleine aankoop soms toch goedkoper dan via internet bestellen. Ik stel soms een aankoop uit, zodat de verzendkosten in verhouding blijven. Het loont om de prijzen van de verschillende adressen te vergelijken.

Gerry Topee
Door

Gerry Topee

op 09 Jul 2020

bedankt voor de info. heb net naar een kneedgum gekeken, maar dat merk krijg je alleen goedkoper, als je er meerdere aanschaft. Dus 1 genomen van een ander merk. En welke raad je aan voor een gelpen?

Micky
Door

Micky

op 28 Nov 2020

Koh-I-Noor Polycolor potloden werken fijn en zijn heel betaalbaar. Ook werk ik graag met Koh-I-Noor Progresso. Op Amazon.nl zijn de prijzen redelijk en meestal is verzenden gratis. Nog een tip: kijk op Marktplaats voor de duurdere potloden van Derwent of Faber Castell. Je kunt een zoekopdracht bewaren en dan krijg je een mail als er nieuwe aanbieders zijn. Je moet er soms wel wat geduld voor hebben en vergeet ook de verzendkosten niet op te tellen bij de prijs die je biedt. Ik heb zo al een aantal mooie materialen gekocht.

Roger
Door

Roger

op 11 Dec 2020

Bedankt voor de fijne tips

Maria
Door

Maria

op 19 Dec 2020

Dankjewel voor de tips. Ik heb als kerstcadeau de pastelpotloden van Stabilo gevraagd en ga dar graag mee aan de slag.

Reactie plaatsen