Strips en cartoons leren tekenen: een verhaal tekenen
07 augustus 2023 

Strips en cartoons leren tekenen: een verhaal tekenen

Striptekenen is heel gaaf. Met wat simpele materialen kun je zelf gekke poppetjes tekenen, korte grappige verhaaltjes tekenen of zelfs lange stripverhalen tekenen!  Het is als toveren met potloden en pennen om je eigen avonturen tot leven te brengen.

In strips kun je al je gekke ideeën op papier zetten en anderen laten lachen. Maar je kunt natuurlijk ook juist spannende avonturenstrips maken.

Alles kan: een tekening zonder tekst, een grap van 1 plaatje, een grap van meerdere plaatjes, of zelfs hele stripverhalen!

Een strip maken begint met een idee. Schrijf dat idee op en werk het verder uit. Wat moet er te zien zijn, wat gebeurt er allemaal. Wat is de beste of meest logische manier om het verhaal te vertellen? Zorg ervoor dat je verhaal klaar is, voordat je met tekenen begint. Met een onaf verhaal kan het zijn dat je na een tijdje vastloopt in het tekenen en dat je geen inspiratie meer hebt.


Daarna kun je het verhaal in beeld proberen om te zetten. Doe dit niet te precies en uitgebreid, maak kleine schetsjes met weinig detail. Zo kun je makkelijk nog dingen veranderen. Als je schetst kom je namelijk vaak weer op nieuwe ideeën. Deze stap is heel belangrijk, want een goede schets is de basis voor jouw goede strip!


Nu ga je kijken welke schets het beste is. Je kunt deze schets op een nieuw papier nog eens opzetten. Als je schets goed is, kun je hem preciezer gaan uitwerken.

Als je tekeningen klaar zijn, kun je ze met inkt overtrekken. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een watervaste fineliner. Als je een watervaste fineliner gebruikt, dan kun je je tekeningen later nog inkleuren met viltstift of verf.


Nu alles geïnkt is, kun je voorzichtig de potloodtekening weggummen. Wacht wel eerst tot de inkt goed droog is! En nu kun je je strip eventueel nog inkleuren!


Dus, als je je ooit verveelt of zin hebt in avontuur, pak dan wat papier en potloden en begin met striptekenen! Het is een geweldige manier om plezier te hebben, je verhalen te delen en je creatieve superkrachten te laten schitteren.

Leer tekenen bij Kidsclub!

Bij Kidsclub hebben we videolessen waarin je stap voor stap leert hoe je strips kunt tekenen. Dat begint met het tekenen van een gezicht, tot het tekenen van poppetjes, tot en met het tekenen van een complete pagina.

Ook hebben we tutorials over cartoontekenen en manga tekenen. Daarnaast zijn er ook nog leuke tekenlessen voor als je realistisch wilt leren tekenen. Klik hier voor meer informatie.


Hier zie je een selectie van tekenlessen die op de site van Kidsclub staan.
Reactie plaatsen