Strips tekenen: gezichten

Gezichten spelen een belangrijke rol in strips. Je stripfiguur is te herkennen aan zijn gezicht. Maar nog belangrijker: op een gezicht kun je duidelijk emoties/gevoelens zien. 

En moet je eens kijken, hoe je met een paar simpele lijntjes al heel veel kunt doen:

Neutraal, blij, boos, verbaasd, angstig, cynisch, verdrietig

Oefen met de bovenstaande uitdrukkingen. Kijk maar eens op de voorbeelden hieronder, hoe belangrijk uitdrukkingen in strips zijn. Het is vaak het eerste waar je als lezer naar kijkt. De emoties vertellen veel over het verhaal.



Maar wij willen natuurlijk wel wat meer dan een paar van die ogen en wenkbrauwen! Laten we een gezicht ontwerpen. Je begint met een basisvorm voor het hoofd. Dat mag van alles zijn: een ei, een bol, een ovaal, een vierkant, een driehoek of wat je ook maar wilt. Druk niet te hard op je potlood, zodat je fouten nog makkelijk weg kunt gummen. In het begin schetsen we (licht tekenen), zodat we later de goede lijntjes donkerder kunnen overtrekken.

paar voorbeelden van basisvormen voor gezichten

Nu kun je er ogen een neus en een mond in tekenen. Hieronder vind je een paar voorbeelden, maar er is nog veel meer mogelijk! Je bent vrij om zelf dingen te bedenken of dingen te combineren op je eigen manier.



Je kunt hierna ook nog oren en wenkbrauwen toevoegen:

Niet iedereen is kaal, dus kleed je poppetje ook leuk aan met haar. Om inspiratie te krijgen voor haren, kun je gewoon om je heen kijken naar mensen, of je kunt foto's van mensen zoeken op internet.

Probeer maar eens wat verschillende gezichten uit, met verschillende ogen, wenkbrauwen, neuzen enzovoorts. Zo ga je steeds beter tekenen en weet je steeds beter wat je zelf leuk vindt. 

Begin elke keer met een eenvoudige schets. Als de schets goed is, kun je hem overtrekken met een watervaste fineliner. Daarna kun je eventueel voorzichtig de potloodlijntjes weggummen. Uiteraard kun je je tekening dan ook nog leuk inkleuren!

Ook kun je de poppetjes natuurlijk schuin van voren tekenen:



Ook kun je je poppetjes brillen, oorbellen, hoeden, petten, piercings en dat soort dingen geven! Maak het zo gek als je zelf leuk vindt!


Leer tekenen bij Kidsclub!

Bij Kidsclub hebben we videolessen waarin je stap voor stap leert hoe je strips kunt tekenen. Dat begint met het tekenen van een gezicht, tot het tekenen van poppetjes, tot en met het tekenen van een complete pagina. 

Ook hebben we tutorials over cartoontekenen en manga tekenen. Daarnaast zijn er ook nog leuke tekenlessen voor als je realistisch wilt leren tekenen. Klik hier voor meer informatie.

Hier zie je een selectie van tekenlessen die op de site van Kidsclub staan.



Reactie plaatsen