3 snelle manieren om pastelpotloden te slijpen!
03 oktober 2019 

3 snelle manieren om pastelpotloden te slijpen!

Het slijpen van pastelpotloden kan soms best wel lastig zijn! Pastelpotloden zijn fragiel en de punten kunnen gemakkelijk breken als je er niet voorzichtig mee omgaat. Is het dan heel moeilijk om een mooie punt aan je potlood te krijgen? Nee, heel moeilijk is het niet. Maar ik kan je wel een aantal goede tips geven om frustraties te voorkomen. Lees gezellig mee!

De puntenslijper

Deze ligt misschien wel een beetje voor de hand, maar toch zet ik hem erbij. Soms wordt nog wel eens afgeraden om een normale puntenslijper voor pastelpotloden te gebruiken.

Echter krijg je met sommige puntenslijpers een erg mooi resultaat! Hier zie je een van mijn favorieten: De Faber Castell Colour grip. Deze heeft 3 gaten met verschillende diameters. Pastelpotloden zoals Stabilo Carbothello en Faber Castell Pitt passen hier prima in. Je kan op de foto zien hoe mooi de punt wordt!

TIP: Zorg dat je je puntenslijpers regelmatig vervangt! Zodra de mesjes bot worden zullen de pastelpotloden breken. Je kan dus gewoon normale puntenslijpers gebruiken zolang je bereid bent om regelmatig nieuwe te kopen.

Het Stanley mes

Een andere populaire manier is het handmatig slijpen met een (Stanley)mes. Ook voor houtskoolpotloden wordt deze manier vaak gebruikt. Je neemt een scherp mes en zet die schuin tegen het potlood aan. Met de ene hand hou je het mes vast en met de andere ondersteun je het potlood. Met snelle bewegingen en een beetje kracht schraap je zo het hout eraf. Terwijl je dat doet blijf je het potlood draaien totdat er een punt ontstaat. Doe dit wel even boven een prullenbakje. Je wil namelijk geen pastelkrijt op je favoriete tapijt!:)

TIP: Als je jong bent, doe dit dan niet zelf. Werken met scherpe messen kan erg gevaarlijk zijn!

Op de foto zie je een simpel mesje van het merk OLFA. Als het mes bot wordt kan je deze vervangen met een nieuw mes. Deze kan je in navulverpakkingen kopen.

Een schuurplank

Schuurplankjes zijn hartstikke handig om te hebben en ook nog eens heel goedkoop! Deze houten plankjes bevatten meerdere lagen schuurpapier. Door de punt van een pastel- of houtskoolpotlood langs het schuurpapier te halen krijg je makkelijk en snel een mooie punt. Je kan deze manier ook in combinatie met het Stanleymes gebruiken! Als je de punt na het slijpen nog niet mooi genoeg vindt kan je deze met het schuurplankje nog wat verfijnen.

Welke manier is nou het beste?

Dit is natuurlijk subjectief. Als je naar de foto’s kijkt zie je dat ik met de Faber Castell puntenslijper de beste punt krijg. Echter heb je veel verschillende soorten pastelpotloden en hangt het ook een beetje af van het hout dat gebruikt wordt voor het maken van de potloden. Zelf heb ik de ervaring dat Stabilo Carbothello en Faber Castell Pitt pastelpotloden het gemakkelijkst met een puntenslijper te slijpen zijn. Met bijvoorbeeld Derwent pastelpotloden ging dit helemaal niet goed. Daarvoor moest ik echt een mes gebruiken.

Mijn  tip is dus om alle manieren eens te proberen en te kijken wat voor jouw werkwijze en potloden het beste werkt!

Hoe slijp jij je pastelpotloden? Laat het weten in de reacties!

JJ
Door

JJ

op 18 Jan 2020

Beste, Bedankt voor deze tips. Ik had zelf nog geen puntenslijper, dus ik ben hiernaar opzoek gegaan. Ik vond de website https://kantoorboel.nl/beste-puntenslijper-van-2020/ met de beste puntenslijpers. Ik heb meteen een puntenslijper gekocht. Ik zal hierbij jullie tips gebruiken.

Landa
Door

Landa

op 30 Sep 2020

Beste Leontine Ik heb het met alle 3 gedaan maar dan met een houtskool potlood . die van faber castell en een pastel potlood ook van fc , met een puntenslijper werkt het ,als je het maar heel voorzichtig en rustig doet. met een mesje lukte die houtskool potloden niet .niet voor de fc houtskool potloden. en een plankje heb ik nog niet geprobeerd m.v.g.

Cora Booister
Door

Cora Booister

op 02 Aug 2021

Dank jullie wel voor de tip ik ga het zeker uit proberen

Marga Elenga
Door

Marga Elenga

op 17 Aug 2021

Tip: zandvijl (ziet er een beetje uit als schuurpapier) (om je nagels te vijlen) te koop bij de drogist. Ik heb eerlijk gezegd niet geprobeerd bij pastelpotloden maar de doezelaar kun je hiermee weer mooi schoon krijgen en een puntje eraan.

Sara -Livia
Door

Sara -Livia

op 24 Aug 2021

dankjewel voor de tips

Reactie plaatsen