Tekenen met houtskool: Hoe doe je dat?
10 oktober 2019 
in Dieren

Tekenen met houtskool: Hoe doe je dat?

Houtskool is een van de oudste tekenmaterialen en nog steeds een heel populair materiaal om mee te werken. Je kan de ouderwetse houtskoolstaafjes gebruiken, maar ook houtskoolpotlood is erg leuk om mee te tekenen! In deze blog zie je hoe je met 1 houtskoolpotlood, papier en gum een mooie schets maakt. Laten we beginnen!

Materialen

Hieronder zie je alle materialen die voor de schets worden gebruikt en een aantal opties voor het slijpen van het houtskool. Hier een lijstje met de materialen:

  • Canson 1557 papier. Je kan elk papier gebruiken, maar er moet wel textuur in zitten. Canson 1557 heeft een lichte korrel.
  • Conté a paris houtskoolpotlood, hardheid 2B.
  • Kneedgum.
  • Puntenslijper. Eventueel kan je het potlood ook slijpen met een mesje of schuurplankje.

Je hoeft natuurlijk niet precies deze materialen te gebruiken. Deze blog geeft je voornamelijk een aantal algemene tips aan de hand van de volgende tekening.

Stap 1:

Begin met een snelle opzet uit de losse pols. Hier teken ik een uiltje, dus begin ik met de algemene omlijning van de uil. Houd het houtskool losjes vast en een beetje aan het uiteinde. Zo kan je losse en lichte lijnen zetten die ook weer gemakkelijk uit te gummen zijn. Laat alle lijnen staan totdat de hele omlijning klaar is. Als je tevreden bent kan je de ‘foute’ lijnen voorzichtig uitgummen, zodat je een nette schets overhoudt.

Stap 2:

Nu is het tijd om te beginnen met de schaduwen! Houtskool is heel donker, dus zet de schaduwen en donkerste details eerst nog een beetje licht aan. Later kan je er dan altijd nog overheen. Als je gelijk te donker begint en een foutje maakt is dat lastig om te corrigeren.

Stap 3:

Wist je dat je houtskool super makkelijk kan uitvegen? Zo kan je heel snel de schaduwen aanzetten. Dit kan je gewoon met je vinger doen of eventueel een doezelaar als je dat prettiger vindt. Veeg wel óm kleine details(zoals bijv. ogen) heen.

Stap 4:

Gebruik dezelfde techniek voor de hele schets. Zet eerst de schaduwen aan met houtskool en veeg die daarna uit. Uiteindelijk heeft de hele tekening een basislaag van houtskool. Zorg dat de donkere delen al redelijk donker zijn en laat de lichte delen wat lichter.

Stap 5:

Hier ben je beland na het uitvoeren van stap 4. Je kan zien dat de tekening al een beetje realistisch lijkt door het verschil tussen licht en donker. Maar er kan nog wat detail bij. Op naar stap 6!

Stap 6:

De kneedgum kan je gebruiken om de lichtere details in de ‘tekenen’. De gum is er dus niet alleen om foutjes te corrigeren, maar ook om je tekening gedetailleerder te maken! In combinatie met houtskool werkt kneedgum erg goed. Ik breng de lichtere vlekjes op de uil aan door te deppen met de gum.

Stap 7:

Nu is het tijd voor de donkerste details! Nu alles ongeveer op zijn plek zit kan je wat meer druk op het potlood uitoefenen en de donkerste details echt donker maken. Dit zal de tekening nog realistischer maken! Deze uil heeft zwarte vlekken over het hele lichaam.

Stap 8:

De tekening is af! Als je papier rondom de tekening wat vies is geworden kan je dit weer weghalen met de gum. Hier en daar kan je nog wat laatste details aanbrengen.

Mocht je deze tekening ook willen maken: Ga je gang! Je kan de plaatjes volgen en zo je eigen uiltje tekenen.

Houtskool is een ontzettend veelzijdig materiaal en erg handig om mee te oefenen als je je schets-skills wil verbeteren. Je hebt in principe alleen een houtskoolpotlood, papier en een gum nodig. Je kan de tekening zo gedetailleerd of ongedetailleerd maken als je zelf wil!

Eve Bardin
Door

Eve Bardin

op 17 Nov 2019

Leuk en makkelijk uitleg . Bedankt. Ga het proberen. Ben benieuwd ! 👍🙋🏻‍♀️

Rolien Dijkema
Door

Rolien Dijkema

op 09 Mar 2020

Wat een mooie en makkelijke uitleg. Dank Leontine. Heb de tekening gemaakt en wist niet dat tekenen met houtskool zo leuk is. Ga dit beslist vaker doen.

ward
Door

ward

op 04 Apr 2024

ik leer het net maar het is echt heel gaaf super bedankt echt veel aan gehad

Reactie plaatsen