Wat is het verschil tussen houtskool en grafiet?
25 november 2020 

Wat is het verschil tussen houtskool en grafiet?

Houtskool en grafiet zijn beide veelgebruikte tekenmaterialen. In veel factoren komen ze overeen, maar tussen beide materialen zijn ook veel verschillen te vinden. Ben je benieuwd
wat die verschillen zijn en hoe je deze het beste kan toepassen? Lees dan lekker verder!

Hoe ontstaat houtskool?

Je kunt het uit de naam eigenlijk al opmaken: Houtskool is door hitte verkoold hout! Het hout wordt verhit, en wanneer daar weinig zuurstof bij toegelaten wordt creëer je tamelijk zuivere koolstof. Al het water is nu uit het hout verdreven, dus wat je overhoudt is droge kool. Hoe langer het verhitten duurt, hoe puurder de kool. Met pure houtskool kan je eigenlijk al heel goed tekenen!

En wat is grafiet dan?

Grafiet is een andere verschijningsvorm (allotroop) van koolstof. Grafiet bestaat dus uit hetzelfde chemische element als houtskool, maar door het verschil tussen de  chemische verbindingen ziet het er tóch anders uit en werkt het anders. Grafiet is ook een vrij zacht materiaal en wordt op verschillende plekken op de wereld in de bodem gevonden. Normale grijze potloden, die je waarschijnlijk je hele leven al gebruikt, zijn gemaakt van grafiet.

Grafietpotloden en houtskoolpotloden

Zowel houtskool als grafiet kan je in sticks of in potloodvorm kopen. Wat is nou het verschil tussen de potloden en hoe uit dat zich in het tekenen?

Grafietpotloden bestaan eigenlijk nooit uit puur grafiet. Aan het grafiet wordt nog klei toegevoegd. De hoeveelheid klei bepaalt de hardheid van het potlood. Daarna wordt het mengsel in de potloodstift geperst. Omdat grafiet een zacht materiaal is, zal weinig klei een zacht potlood(B) geven en veel klei een harder potlood(HB en H). Tijdens het tekenen voelt een grafietpotlood enigszins olie-achtig en glad. Het is uit te vegen met je vinger, maar minder makkelijk dan houtskool.

Houtskoolpotloden lijken qua textuur en werking meer op pastelpotloden. De kool wordt in de potloodvorm geperst. Omdat de pure kool van zichzelf zo poederig is, kan je goed vegen in je tekening. Het is met houtskool ook heel makkelijk om super donkere oppervlakken te creëren. Wel kan je houtskool ook in verschillende hardheden kopen. Het verhittingsproces is hierop van invloed.

Grafiet- en houtskoolpotlood

Wat past beter bij jou?

Met beide materialen kan je heel verschillende effecten creëren! Hieronder zal ik proberen te beschrijven voor wie beide materialen het meest geschikt zijn.

Houtskool is iets voor jou als….

  • Je houdt van groot werken en snel resultaat
  • Je houdt van vieze handen
  • Je houdt van veel contrast en expressie in je tekening!

Grafiet past bij je als je…

  • Houdt van gedetailleerd werken
  • Een control freak bent
  • Niet houdt van vieze handen

Grafiet- en houtskoolpotlood

Wat raad ik aan voor realistisch tekenen?

In principe kan je met beide materialen heel realistisch werken. Met houtskool kan je sneller werken en kan je donkere vlakken heel donker maken, maar zal je meer moeite hebben met het intekenen van kleine details. Zeker als je op een klein formaat werkt. Met grafiet heb je controle over de kleinste details en is de punt makkelijker scherp te houden. Wel is het wat moeilijker om vlakken echt donker te maken en zul je lang bezig zijn met een grote tekening.

Welke van de 2 is jouw favoriet en waarom? Laat het weten in de reacties!

Anny
Door

Anny

op 25 Nov 2020

Dan kies ik denk ik voor grafiet. Ziet er verfijnder uit. Vieze handen maakt mij niet uit. Maar ik ga het nog ervaren. Grafietset is onderweg.

Beppie
Door

Beppie

op 25 Nov 2020

Ik teken met beiden. Voorkeur is grafiet. Maar als ik de tutorials van Lineke doe dan houtskool.

Ellie Boesveld
Door

Ellie Boesveld

op 01 Dec 2020

waar kan ik de tekeningen vinden die ik kan volgen om mee te tekenen.

Reactie plaatsen