Wat is het verschil tussen houtskool en pastelkrijt?
12 december 2020 

Wat is het verschil tussen houtskool en pastelkrijt?

Wat is het verschil tussen houtskool en pastelkrijt? Dit is een hele goede vraag, omdat deze twee tekenmaterialen op papier best een overeenkomende werking hebben! Toch zijn er ook verschillen te vinden. Wat die zijn lees je verder in dit blog!

Wat is houtskool?

In het vorige blog over de verschillen tussen houtskool en grafiet heb ik houtskool al uitgebreid beschreven, maar hier komt ‘ie nog eens: houtskool is door hitte verkoold hout. Het hout wordt verhit, en wanneer daar weinig zuurstof bij toegelaten wordt creëer je tamelijk zuivere koolstof. Al het water is nu uit het hout verdreven, dus wat je overhoudt is droge kool. Hoe langer het verhitten duurt, hoe puurder de kool. Met pure houtskool kan je eigenlijk al heel goed tekenen!

Hoe wordt pastelkrijt gemaakt?

Als eerste is het belangrijk om te vermelden dat ik het hier over zacht pastelkrijt heb. Je hebt namelijk ook oliepastel, maar die laten we even achterwege!

Pastelkrijt wordt gemaakt met pigmenten, kalk en een bindmiddel (meestal arabische gom of cellulosegom). De hoeveelheid kalk in het pastelkrijt hangt een beetje af van het merk. Hoe meer kalk in het pastelkrijt, hoe minder fel de kleur. De duurdere merken bevatten vaak weinig tot soms helemaal geen kalk, waardoor de kleuren super fel en gepigmenteerd op papier komen. De ingrediënten worden gemengd en vervolgens in een rechthoekige of cilindervorm geperst. De vorm van het pastelkrijt verschilt per merk.

Het grootste verschil tussen pastel en houtskool is hier dus de formule! Waar houtskool uit verkoold hout bestaat bevat pastelkrijt dus gom, kalk en kleurpigmenten.

De overeenkomsten tijdens het tekenen

verschil houtskool en pastelkrijt

Houtskool en pastelkrijt bevatten beide een grote hoeveelheid droge stof

Door de grote hoeveelheid droge stof in beide materialen zijn zowel houtskool als pastelkrijt heel mooi uit te vegen tijdens het tekenen. Daardoor heb je wel snel vieze handen, maar vul je wel snel grote oppervlakken in. Hier nog wat meer overeenkomsten op een rijtje:

  • Vrij snel resultaat
  • Makkelijk uit te vegen
  • Snel vieze handen
  • Punten zijn wat lastiger scherp te houden dan bij bijv. Kleurpotloden
  • Veel expressie in je tekening
  • Moeilijk uit te gummen
  • Beiden in sticks en potloden verkrijgbaar

De verschillen tussen houtskool en pastelkrijt tijdens het tekenen

Eén verschil is hier heel duidelijk: Met pure houtskool kan je alleen zwartwit tekeningen maken! Met pastelkrijt maak je door de toevoeging van de pigmenten hele mooie kleurentekeningen. Ook is de basis van houtskool dus koolstof, terwijl de basis van pastelkrijt kalk en gom is.

Uiteindelijk kunnen we dus concluderen dat houtskool en pastelkrijt qua werking heel veel overeenkomsten hebben, maar qua ingrediënten heel verschillend zijn!

Voor wie raad ik houtskool aan?

Houtskool is een heel mooi medium als je net begint met tekenen. Je kunt vrij snel grote en expressieve studies opzetten. Houtskool is dus heel goed om te oefenen met schetsen en contrast. Omdat je geen rekening hoeft te houden met kleur en je op veel soorten papier kunt werken is houtskool wat toegankelijker dan pastel. Door de overeenkomende werking met pastel, is houtskool een goede eerste stap voordat je begint met pasteltekenen.

Voor wie raad ik pastel aan?

Voorbeeld pastelkrijt

Voorbeeld pastelkrijttekening

Uiteraard is pastel ontzettend aan te raden voor iedereen die heel mooie kleurrijke tekeningen wil maken! Zeker voor het tekenen van kleurrijke dieren is pastel(en met name pastelpotlood) mijn favoriete materiaal. Overigens kan je met pastel ook zwartwit studies maken voordat je begint met het aanschaffen van kleuren.

Op onze ledensite hebben wij erg veel mooie pastellessen, maar ook houtskoollessen beschikbaar. Als je wil beginnen met deze materialen en gebruik wil maken van onze lessen, kijk dan even op onze lidmaatschapspagina voor alle informatie over onze ledensite!

Gerry
Door

Gerry

op 14 Dec 2020

Voor een mooie zwarte tekening moet je Conté Pierre Noir eens proberen. Een super zwart potlood.

Reactie plaatsen