Tekenen met pastelkrijt: Wat heb je nodig?
30 juli 2019 

Tekenen met pastelkrijt: Wat heb je nodig?

Na de 2 vorige blogposts over kleurpotloden en grafietpotloden is het nu tijd voor een blog over pastelkrijt- en potloden! Pastelkrijt is al jaren erg populair en wordt gebruikt in verschillende stijlen. Pastel is namelijk erg breed inzetbaar en je kan er ontzettend veel leuke effecten mee creëren! In deze blogpost kan je lezen over het gebruik van pastelkrijt en de materialen die je nodig hebt als je wil beginnen met pasteltekenen.

Oliepastels en pastelkrijt

Ten eerste zijn er 2 verschillende soorten pastels: Pastelkrijt en oliepastels. Het verschil zit hem in de ingrediënten. Oliepastels bevatten…je raadt het al….olie! Olie is hier dus het

bindmiddel. Pastelkrijt daarentegen bestaat uit geperste pigmenten, kalk en gom. Door het gebrek aan bindmiddel kan je pastelkrijt goed opbouwen en uitvegen. In dit artikel heb ik het puur over pastelkrijt en laten we de oliepastels even achterwege. Dit werkt namelijk totaal anders!

 

Hard en zacht pastelkrijt

Pastelkrijt heb je in de zachte en harde vorm. Daarbij heb je ook nog de pastelpotloden. Daarover later meer!

Hard pastelkrijt is iets steviger dan de zachte variant. Dit betekent dat je hard pastelkrijt iets gemakkelijker kunt gebruiken voor bijvoorbeeld details in een portret. Zacht pastelkrijt is gemakkelijker uitveegbaar en je kan er sneller grote oppervlaktes mee invullen. Pastelkrijt kan je kopen van verschillende merken en in verschillende prijscategorieën. Goedkopere merken die ik kan aanraden zijn Koh I noor en Faber Castell.

Pastelpotloden

In principe zijn pastelpotloden zachte pastels in potloodvorm. Ze werken dus precies hetzelfde als normale pastelkrijtjes, maar door de vorm en de optie om de punt te slijpen heb je veel meer controle. Dit maakt pastelpotloden erg geschikt om gedetailleerde portretten of kleinere tekeningen mee te maken. Een ander voordeel: Je krijgt er minder snel vieze handen van! Pastelpotloden worden vaak in combinatie met pastelkrijtjes gebruikt, waarin de grote opzet met pastelkrijt wordt gedaan en de details met potloden.

Ook pastelpotloden heb je van veel verschillende merken. Stabilo Carbothello, Faber Castell Pitt en Koh I noor Gioconda zijn daarin mijn favorieten.

Let wel op de sterretjes aan de uiteinden van de potloden! Deze geven namelijk een indicatie van de houdbaarheid van de kleuren. 3 sterren geeft een goede lichtvastheid aan. 1 of zelfs 0 sterren betekent dat de kleur sneller zal vervagen. Dit is prima als je alleen wil oefenen, maar mocht je de tekeningen willen verkopen raad ik aan om andere kleuren of een ander merk te gebruiken!

 

 

Papier

Er zijn verschillende soorten en merken papier op de markt die geschikt zijn voor pastel, maar eentje staat met stipt bovenaan: Pastelmat. De populariteit van Clairefontaine Pastelmat is in de afgelopen jaren enorm gegroeid. Ook ik gebruik dit papier met heel veel plezier(Haha, dat rijmt). Het papier zelf is erg dik. In dat opzicht lijkt het meer op karton. Daardoor is het een stevige ondergrond voor je pasteltekeningen. Door de korrelige structuur kan je er veel lagen pastel op kwijt zonder fixeerspray te hoeven gebruiken. Ook is het mijn favoriet voor fotorealistisch werk. Hieronder een paar close-ups van Pastelmat. Hier zie je de donkergrijze variant, maar er zijn veel verschillende kleuren verkrijgbaar.

 

Zijn er nog andere papiersoorten?

Jazeker! Daarom raad ik aan om verschillende soorten te proberen, aangezien papierkeuze erg persoonlijk is. Er is papier met een grovere structuur, bijvoorbeeld Canson Mi Teintes. Daarnaast heb je zacht papier, zoals Velours, of papier met een ruwe structuur. Neem bijvoorbeeld UART of Canson Mi Teintes-touch, wat meer aanvoelt als schuurpapier.

 

Absolute must-haves voor een beginnende pasteltekenaar!

Heb je nog nooit met pastel gewerkt en wil je graag gemakkelijk en goedkoop beginnen? Dan zou ik in ieder geval aanraden om een aantal zachte pastelkrijtjes en potloden aan te schaffen. Je hoeft niet persé gelijk een doos van 120 kleuren te kopen. Een doosje met 12 kleuren pastelkrijt en 12 pastelpotloden is genoeg. In de meeste Nederlandse kunstwinkels kan je zowel de potloden als krijtjes los aanschaffen. Je zou dan ook kunnen beginnen met wit, zwart en grijstinten. Zo kan je wennen aan het materiaal zonder al met kleuren aan de slag te moeten. Dit laatste heb ik zelf gedaan met pastelpotloden. Daarna was ik comfortabel genoeg om ook met kleur te beginnen.

Qua papier moet je in ieder geval pastelpapier hebben. Op printerpapier gaat het zeker weten niet lukken! Pastelmat kan ik iedereen aanraden ondanks de kosten, maar probeer ook zeker andere merken uit.

Wat heb je nog meer nodig?

Dan heb je ook nog de bijbehorende materialen, zoals puntenslijpers, doezelaars en gummen. Doezelaars kan je gebruiken, maar zijn niet echt nodig. Je kan ook prima je handen gebruiken voor het uitvegen of mengen van kleuren. Een speciale puntenslijper is ook niet nodig. Je kan normale simpele puntenslijpers gebruiken zolang je ze regelmatig vervangt. Zodra het mesje bot wordt zal de punt breken. Gummen in een pasteltekening werkt meestal niet heel erg goed, maar het is altijd handig om een kneedgum te hebben voor het verlichten of gummen van schetslijnen.

Nou, bij deze zijn we aan het einde gekomen van deze blog. Ik had mezelf voorgenomen om het kort en bondig te houden, maar zoals je ziet is dat niet echt gelukt. Ik hoop in ieder geval dat je nu goed voorbereid aan de slag kan met pastel. Veel plezier!

Ina
Door

Ina

op 09 Dec 2019

Dankjewel voor de uitleg.

Paula van Zanten
Door

Paula van Zanten

op 08 Nov 2020

Dank voor de uitleg, ben een beginner met krijt. Heb alleen met acryl geschilderd en wil graag ander materiaal onderzoeken.

Ronald
Door

Ronald

op 01 Jan 2020

super deze blogs, bedankt voor de goede tips, wil hier zeker een keer mee beginnen

Wilma
Door

Wilma

op 03 Jan 2020

Hallo Leontien, wat leuk deze blog en kan er wat mee bedankt.

Gerlinde
Door

Gerlinde

op 05 Feb 2020

👍

Loes
Door

Loes

op 08 Feb 2020

Dank je wel voor de goede uitleg. Met pastelkrijt werk ik het liefst. Hier wil ik wel dinfen in proberen

Landa
Door

Landa

op 27 Sep 2020

Dank je Leontine voorde handige tips , maar waar bewaar je ze het beste in, als je niet gelijk een complete set koop. ik wil van een aantal merken even een paar losse kopen. om te zien welke ik het fijnste vind. misschien kun je tips geven over opberg systemen. met vriendelijke groet Landa

Landa
Door

Landa

op 27 Sep 2020

en beste Leontine als aanvulling zal ik graag nog wat tips kunnen gebruiken over fixeer middelen .welke je daarvan het beste kunt gebruiken en voor welke soorten kunstwerkjes .dank je wel alvast. mvg Landa

Wilma
Door

Wilma

op 15 Oct 2020

Dank je wel Leontien voor de goede uitleg! Top!

Annette Katier
Door

Annette Katier

op 10 Dec 2020

Fijne uitleg Leontien! Was in de veronderstelling dat ik met pastelpotlood aan het werken was maar het is kleurpotlood. haha

Jeanne
Door

Jeanne

op 14 Feb 2021

Dank voor alle handige informatie Leontien. Als beginner vraag ik mij wel af hoe ik bij de pastelKRIJTJES enige vorm van punten kan houden/maken. Na een lijn zijn ze ‘bot’. Hoe kan Je dat beste behandelen? B.v.d.

Kittie
Door

Kittie

op 07 Oct 2021

Dankuwel voor uw uitleg. Ik ga het graag weer toepassen.

Reactie plaatsen