Dieren tekenen: Wat komt daar bij kijken?
07 juni 2019 
in Dieren

Dieren tekenen: Wat komt daar bij kijken?

Zoals jullie misschien wel weten teken ik(Leontine) voornamelijk dieren. Ik teken al dieren sinds ik een potlood kon vasthouden. Wat ik zo leuk vind aan het tekenen van dieren? Daar ga ik in deze blog antwoord op geven. Ook laat ik jullie weten wat in mijn optiek de moeilijke aspecten zijn van het tekenen van dieren en waar je op zou kunnen letten. Lees dus zeker door!

Dieren hebben mij altijd al aangesproken. Van jongs af aan ben ik al bezig met het bestuderen van de anatomie van verschillende diersoorten. Toen ik even later ook geïnteresseerd raakte in tekenen ben ik vanzelfsprekend gaan oefenen op het schetsen van de anatomie van verschillende diersoorten. Dat waren in het begin vooral konijntjes en hertjes. Ik was toen 6/7 jaar. Hieronder zie je een heel oud stripje van een jaar of 16 geleden. Toen was ik 7 jaar haha!

Een aantal jaren later werden ook de paarden toegevoegd aan het repertoire. Zo ben ik me verder gaan ontwikkelen in het correct neerzetten van de anatomie.

Zoveel verschillen, maar ook zoveel overeenkomsten.

Wat ik zo leuk vind aan het tekenen van dieren is de verscheidenheid aan soorten, rassen, texturen, kleuren en vormen. Geen individu is hetzelfde. Dat is bij de mens natuurlijk ook zo, maar toch zijn wij iets minder divers. Door de jaren heen heb ik een passie ontdekt voor het tekenen van vachten. Dat is nu mijn specialiteit geworden.

Het creëren van de juiste textuur en de juiste kleur vind ik een enorm leuke uitdaging. Iedere keer weer. Dat verveelt nooit!

Naast de verschillen in het dierenrijk zijn er ook overeenkomsten te vinden die het leren tekenen van dieren misschien íéts gemakkelijker maken. Neem bijvoorbeeld de anatomie. Veel zoogdiersoorten zien er misschien heel verschillend uit, maar toch komt de anatomie overeen. Ze hebben allemaal dezelfde botten, maar in andere proporties. Als je bijvoorbeeld een paard perfect kan schetsen, zullen andere zoogdieren ook een stuk gemakkelijker worden. Van de giraf tot de kangoeroe.

Ogen

Tijdens het tekenen van een goed portret moet er veel aandacht besteed worden aan de ogen. De ogen geven namelijk het karakter van het dier weer. Vooral bij een huisdierportret is het ontzettend belangrijk dat het karakter goed weergegeven wordt. Dat vind ik het leukste aan het maken van een huisdierportret in opdracht. Het weergeven van de wijze blik van een paard, of de ondeugende blik van een hond of kat. Ik begin altijd met de ogen. Als die goed zijn, wordt de rest van het portret vaak ook goed!

Wat maakt het tekenen van dieren lastig?

Ten eerste kost het leren tekenen van correcte proporties enorm veel tijd. Dit is een onderdeel van het leren tekenen in het algemeen. Om een dier goed neer te zetten moeten er goede hand-oog coördinatie, observatie skills en een goede dosis geduld ontwikkeld worden. Dit kan jaren duren. Mij heeft dat ongeveer 4 jaren aan dagelijks oefenen gekost, maar als je het eenmaal door hebt leer je het ook niet snel meer af!

Vervolgens is het leren creëren van schaduwen en contrasten ook een onderdeel van het leren tekenen. Om de vormen van een bepaald dier weer te kunnen geven in een realistische tekening moeten er schaduwen en lichtpunten worden toegevoegd. Het verschil tussen licht en donker maakt een tekening realistisch. Hiervoor zul je moeten leren om licht, kleur en contrast te zien. Hier is ook veel oefening voor nodig.

Als laatst heb je dan de texturen! Zachte vachten, glazige ogen, schubben, neuzen, noem maar op. Het leren tekenen van deze verschillende texturen is meestal het grootste struikelblok. Daar komen de potloodtechnieken bij kijken. Hoe bouw je de lagen op? Welke kleur moet waar? Hier komen het oog voor detail en een goede potloodtechniek samen. Naar mijn mening het moeilijkste, maar ook het allerleukste onderdeel van het dieren tekenen! In mijn video tutorials zal ik daar zeker op terug komen.

Nou, hebben jullie er al zin in? De eerste stap is altijd de lastigste. Als je daar eenmaal doorheen bent wordt het tekenen steeds leuker;).

Marsha
Door

Marsha

op 05 Dec 2019

Kijk vooral uit naar dit onderdeel van tekenen. De kneepjes van het dier tekenen. Met polychromos potloden. En het opzetten van een kop. Waar Let je op! Hoe geef je weer de schaduwen. Ik weet dat ik moet oefenen, oefenen enz. Maar ben blij met de extra technischehulp.

Petra
Door

Petra

op 26 Dec 2019

Ik ben geen ster in tekenen . Zijn de lessen voor mij geschikt. Gr

Bianca Knoester
Door

Bianca Knoester

op 20 Jan 2020

Hallo Leonie, ben bezig met het tekenen vd hond met kleurpotloden. Wat ik persoonlijk echter mis, is een bijlage met geschreven tekst, welke kleuren eerst dan welke kleur daarop, en zo verder. Nu is het zeer summier, nu moet ik vaak kijken welke kleur jij in je hand heb, en dan ben je alweer met een andere kleur bezig. Wanneer het beschreven staat, kan men dat erbij gebruiken om het beter tot goed resultaat te krijgen. Ik zelf vergeet welke kleur je gebruikt of gebruikt heb! Dus dan pak ik de kleur die ik denk dat goed is. Misschien kan je hier wat mee. Gr Bianca

Greta
Door

Greta

op 30 Mar 2020

hier sluit ik me bij aan want juist een beginneling heeft er moeite mee en ter aanvulling ook foto's van de vorderingen van de tekening. Dat zal super zijn want dan hoef je niet elke keer de video opzoeken en het punt waar het onderdeel in staat.

monique dobbe
Door

monique dobbe

op 07 Aug 2020

Hallo Leontine, Heel erg hard bezig met de hondekop. had het nog nooit gedaan. zoveel plezier met potlood. Heb altijd met eitempera gewerkt. maar dit pak je even en leg het zo weer weg. Inderdaad kijk ik welk potlood je in de hand hebt, en moet ik vaak raden. Zou inderdaade potlood laten zien en nr. zeggen. Ben erg blij met die hond een leer project. uitgummen en opnieuw beginnen. gisteravond leerde ik eigenlijk bij de tijgervacht dat het beter is het potlood bijna aan het einde vast te houden om de druk te verminderen. Dus nu bergrijp ik dat beter. Prachtige hondenhoofd hierboven ik denk Heidewachtel, zou ik ook graag willen maken. Paardenhoofden met hoofdstel geweldig lijkt me dat. groetjes monique

Josephine van Dijk-Bustin
Door

Josephine van Dijk-Bustin

op 28 Feb 2021

Goede tips. Prachtig getekend die hond ! (Drentsche Patrijs? )

lucieiscool
Door

lucieiscool

op 27 Mar 2023

omg zo mooiiiii

Reactie plaatsen