Page content

article content

Dieren tekenen: Wat komt daar bij kijken?

Zoals jullie misschien wel weten teken ik(Leontine) voornamelijk dieren. Ik teken al dieren sinds ik een potlood kon vasthouden. Wat ik zo leuk vind aan het tekenen van dieren? Daar ga ik in deze blog antwoord op geven. Ook laat ik jullie weten wat in mijn optiek de moeilijke aspecten zijn van het tekenen van dieren en waar je op zou kunnen letten. Lees dus zeker door!

Dieren hebben mij altijd al aangesproken. Van jongs af aan ben ik al bezig met het bestuderen van de anatomie van verschillende diersoorten. Toen ik even later ook geïnteresseerd raakte in tekenen ben ik vanzelfsprekend gaan oefenen op het schetsen van de anatomie van verschillende diersoorten. Dat waren in het begin vooral konijntjes en hertjes. Ik was toen 6/7 jaar. Hieronder zie je een heel oud stripje van een jaar of 16 geleden. Toen was ik 7 jaar haha!

Een aantal jaren later werden ook de paarden toegevoegd aan het repertoire. Zo ben ik me verder gaan ontwikkelen in het correct neerzetten van de anatomie.

Zoveel verschillen, maar ook zoveel overeenkomsten.

Wat ik zo leuk vind aan het tekenen van dieren is de verscheidenheid aan soorten, rassen, texturen, kleuren en vormen. Geen individu is hetzelfde. Dat is bij de mens natuurlijk ook zo, maar toch zijn wij iets minder divers. Door de jaren heen heb ik een passie ontdekt voor het tekenen van vachten. Dat is nu mijn specialiteit geworden.

Het creëren van de juiste textuur en de juiste kleur vind ik een enorm leuke uitdaging. Iedere keer weer. Dat verveelt nooit!

Naast de verschillen in het dierenrijk zijn er ook overeenkomsten te vinden die het leren tekenen van dieren misschien íéts gemakkelijker maken. Neem bijvoorbeeld de anatomie. Veel zoogdiersoorten zien er misschien heel verschillend uit, maar toch komt de anatomie overeen. Ze hebben allemaal dezelfde botten, maar in andere proporties. Als je bijvoorbeeld een paard perfect kan schetsen, zullen andere zoogdieren ook een stuk gemakkelijker worden. Van de giraf tot de kangoeroe.

Ogen

Tijdens het tekenen van een goed portret moet er veel aandacht besteed worden aan de ogen. De ogen geven namelijk het karakter van het dier weer. Vooral bij een huisdierportret is het ontzettend belangrijk dat het karakter goed weergegeven wordt. Dat vind ik het leukste aan het maken van een huisdierportret in opdracht. Het weergeven van de wijze blik van een paard, of de ondeugende blik van een hond of kat. Ik begin altijd met de ogen. Als die goed zijn, wordt de rest van het portret vaak ook goed!

Wat maakt het tekenen van dieren lastig?

Ten eerste kost het leren tekenen van correcte proporties enorm veel tijd. Dit is een onderdeel van het leren tekenen in het algemeen. Om een dier goed neer te zetten moeten er goede hand-oog coördinatie, observatie skills en een goede dosis geduld ontwikkeld worden. Dit kan jaren duren. Mij heeft dat ongeveer 4 jaren aan dagelijks oefenen gekost, maar als je het eenmaal door hebt leer je het ook niet snel meer af!

Vervolgens is het leren creëren van schaduwen en contrasten ook een onderdeel van het leren tekenen. Om de vormen van een bepaald dier weer te kunnen geven in een realistische tekening moeten er schaduwen en lichtpunten worden toegevoegd. Het verschil tussen licht en donker maakt een tekening realistisch. Hiervoor zul je moeten leren om licht, kleur en contrast te zien. Hier is ook veel oefening voor nodig.

Als laatst heb je dan de texturen! Zachte vachten, glazige ogen, schubben, neuzen, noem maar op. Het leren tekenen van deze verschillende texturen is meestal het grootste struikelblok. Daar komen de potloodtechnieken bij kijken. Hoe bouw je de lagen op? Welke kleur moet waar? Hier komen het oog voor detail en een goede potloodtechniek samen. Naar mijn mening het moeilijkste, maar ook het allerleukste onderdeel van het dieren tekenen! In mijn video tutorials zal ik daar zeker op terug komen.

Nou, hebben jullie er al zin in? De eerste stap is altijd de lastigste. Als je daar eenmaal doorheen bent wordt het tekenen steeds leuker;).

 

Comment Section

0 reacties op “Dieren tekenen: Wat komt daar bij kijken?

Plaats een reactie


*