Tekenen in opdracht: Hoe begin je daarmee?
05 december 2019 

Tekenen in opdracht: Hoe begin je daarmee?

Tekenen in opdracht is een vak apart, maar ook ontzettend leuk! Want ja, wie wil er nou geen geld verdienen met zijn/haar grootste hobby?  

Regelmatig krijg ik de vraag hoe je precies moet beginnen met het maken van tekeningen voor andere mensen. Specifiek: Hoe je precies moet beginnen met geld vragen voor je werk en hoe je dan aan opdrachtgevers komt. In deze blog ga ik je een aantal stappen geven die je kan doorlopen als je van het tekenen je bijbaan, of misschien wel beroep wil maken! 

 STAP 1: Jouw specialisme 

Ten eerste zal je moeten bedenken in welke stijl je precies wil werken en met welk materiaal. Maak je cartoons, realistische portretten van huisdieren of mensen, of misschien wel heel iets anders? Het is belangrijk om dat duidelijk te hebben voor jezelf, zodat je dit ook kan communiceren naar toekomstige opdrachtgevers. 

 STAP 2: Portfolio 

Voordat je begint met tekenen in opdracht is het handig als je een portfolio hebt met voorbeelden van je werk. Zo weten opdrachtgevers wat ze kunnen verwachten qua stijl, materialen en kwaliteit. Je hoeft echt niet de beste tekenaar ter wereld te zijn om te beginnen met werken in opdracht, maar een portfolio met 10 à 20 werken is wel belangrijk om te hebben. 

 STAP 3: Post je werk online! 

Tegenwoordig is het internet dé manier om wat naamsbekendheid te krijgen. Je hoeft niet gelijk een website te bouwen. Je kan op Facebook of Instagram voldoende mensen bereiken om je eerste opdrachten te krijgen. Zelf ben ik begonnen met het maken van tekeningen voor familie en klasgenoten na een oproepje geplaatst te hebben op Facebook. Mijn werk was toen nog niet zo goed, maar goed genoeg om voor een heel klein prijsje een paar opdrachten binnen te halen. Je moet toch ergens beginnen! 

Tip: Zorg dat je je werk mooi op de foto zet als je ze wil plaatsen op social media. Donkere of onscherpe foto’s zullen niet veel belangstelling wekken. Wil je hier meer tips over? Lees dan deze blog!

 STAP 4: Prijs bepalen 

Dit is misschien wel het moeilijkste onderdeel van het werken in opdracht. Je moet namelijk bepalen hoeveel jouw werk precies waard is. De waarde van je werk hangt af van de kwaliteit van de tekening, de prijs en kwaliteit van je materialen, en je naamsbekendheid. Hoe meer vraag naar je werk, hoe hoger de prijs. 

Als je net begint zal er nog niet veel vraag naar je werk zijn en is je werk misschien ook nog niet van professionele kwaliteit. Belangrijk is om met een lage prijs te beginnen en langzaam op te bouwen naar mate je beter en bekender wordt. Liever een lage prijs en langzaam verhogen, dan een te hoge prijs en geen opdrachten!  

Hoeveel geld moet je dan vragen? Dat is een vraag die iedereen voor zichzelf moet beantwoorden. Je hebt er speciale formules voor, maar je kan ook op je gevoel af gaan. 

Zelf ben ik begonnen met €10 voor een A4’tje. Daar was ik dan hele dagen mee bezig. €10 is natuurlijk niet veel, maar daardoor heb ik wel heel veel opdrachten kunnen maken en veel ervaring kunnen opdoen. Inmiddels kunnen er een paar nullen achter de 10, maar dat heeft wel wat tijd gekost😉.

Natuurlijk komt er nog veel meer kijken bij het maken van tekeningen als beroep. Deze blog beschrijft alleen het prille begin. Als het werken in opdracht echt een full time onderneming wordt moeten er meer stappen doorlopen worden. Heb je daar nou vragen over of wil je daar nog een blog over lezen, laat het weten in de reacties! 

Liana
Door

Liana

op 08 Dec 2019

Al een jaar bezig om wat meer bekendheid te krijgen maar wilt niet echt lukken.Ik sta op sites, visitekaartjes verspreid ik een beetje her en der.Ik vraag 60 euro per a3 portret is dit dan te veel? Voor werken zou je misschien kunnen kijken op instagram :lianavanlith.Hopelijk kan je mij een beetje verder opweg helpen, zou je heel dankbaar zijn

Leontine van Vliet
Door

Leontine van Vliet

op 17 Dec 2019

Of je prijs te hoog is ligt een beetje aan de hoeveelheid opdrachten die je krijgt! Als je voor jouw gevoel te weinig opdrachten krijgt is of je prijs te hoog, of je zou wat meer bekendheid moeten krijgen. Wat ik je vooral zou aanraden is om heel regelmatig te blijven posten op social media! Het liefst wel een aantal keer per week. Hoe meer je post, hoe meer kans je hebt dat mensen je werk tegen zullen komen:)

Ronald
Door

Ronald

op 05 Jan 2020

Wat fijn om hier eens wat over te lezen, ik zit echt met de prijs dilemma. heb nu een paar portretten gemaakt en zelf ben ik er nog niet zo tevreden over, maar krijg van bijna iedereen te horen ik er geld voor moet vragen als ik dan vraag ja maar hoeveel dan? krijg ik vaak 100 euro of zelfs meer te horen. maar omdat ik pas een jaar teken twijfel ik of ik dit wel kan en moet vragen. heb ook niet echt een portfolio, op insta en faceboek wat afbeeldingen maar geen 10 en zeker geen 20 lol

Wilme
Door

Wilme

op 16 May 2020

Hi Ronald, ik denk niet dat het wat uitmaakt hoe lang je tekent. Als het goed is, is het goed. Ik zal je eens opzoeken. Ben wel benieuwd naar wat je maakt. Succes!!!

Ingeborg
Door

Ingeborg

op 01 Jun 2020

Liana en Ronald, mogen wij, medechristenen, jullie portfolio zien en meedenken? Wat is jullie naam op FB en/of Insta?

Ingeborg
Door

Ingeborg

op 01 Jun 2020

Oeps, typo! Spellingscontrole gaat aan de haal met 'medecursisten'.

Ingeborg
Door

Ingeborg

op 01 Jun 2020

Lieve Leontine, ik wil graag een blog over de professionele stappen. Voor mijzelf. Ook voor dochterlief. :) Moet de academie nog beginnen, maar een start kan nooit kwaad.

Reactie plaatsen