Wat is het verschil tussen pastelpotloden en kleurpotloden?
08 oktober 2020 

Wat is het verschil tussen pastelpotloden en kleurpotloden?

Wanneer je wil beginnen met het tekenen in kleur heb je best wel wat opties! Kleurpotloden, pastelkrijt, pastelpotloden, aquarelpotloden etc.

Pastelpotloden en kleurpotloden lijken qua uiterlijk heel erg op elkaar, maar toch werken ze compleet verschillend. Wat zijn die verschillen dan en welke van de 2 past beter bij jou?
Lees het in dit blog!

Formule

Laten we gelijk met het belangrijkste verschil beginnen: De formule. En dan heb ik het over de stift binnenin het potlood. Zowel pastel- als kleurpotloden hebben beiden een houten
omhulsel, dus daar zit verder geen verschil in.

De stiften zijn echter wel heel verschillend. Dit komt door de ingrediënten die worden gebruikt voor het maken van de stift. Kleurpotloden bevatten bindmiddelen in combinatie met de kleurpigmenten. Deze bindmiddelen zijn olie en wax. Dit zorgt voor een enigszins vettige stift. Dit merk je dus ook tijdens het tekenen. Je kan doorgaans bijvoorbeeld niet met lichte over donkere kleuren.

Bij pastelpotloden zijn de ingrediënten weer anders. Net zoals bij pastelkrijt zit er geen olie of wax in de formule. De kleurpigmenten worden samengeperst in de vorm, maar door het ontbreken van een vettig bindmiddel blijft de stift dus vrij fragiel. Pastelpotloden werken daarom dus hetzelfde als pastelkrijt. Je brengt de kleur aan op het papier en kunt het daarna met je vinger uitvegen. Ook kan je lichte over donkere kleuren aanbrengen!

Ik zal hieronder wel even een voorbeeld van een kleurpotloodtekening en een pastelpotloodtekening laten zien. Foto 1 is pastelpotlood en foto 2 is kleurpotlood. Je ziet
dat foto 1 iets feller gekleurd is en foto 2 iets vettiger aandoet. Wel is foto 2 iets gedetailleerder!

Foto 1: Pastelpotlood

Foto 1: Pastelpotlood

Foto 2: Kleurpotlood

Foto 2: Kleurpotlood

Verschillen in tekentechniek

Zoals eerder genoemd kan je met kleurpotlood niet goed met lichte over donkere kleuren en met pastel juist wel. Dit merk je ook gelijk in de opbouw van je tekening. Kleurpotlood werk je uit in lagen van licht naar donker. Met pastelpotlood is het makkelijker om met een donkere onderlaag te beginnen en de lichte lagen daaroverheen aan te brengen.

Met pastelpotlood heb je daarom sneller resultaat dan met kleurpotlood. Zelf ben ik ongeveer 3 keer langer bezig met een kleurpotloodtekening ten opzichte van pastel.

Een groot voordeel van kleurpotlood is dan weer wel dat je meer controle hebt over de punt en minder vaak hoeft te slijpen. Het aanbrengen van de kleinste details gaat dus iets
gemakkelijker!

Wat past beter bij jou?

Als je helemaal beginnend bent in het tekenen denk ik zelf dat pastelpotlood iets intuïtiever aanvoelt dan kleurpotlood. Dit omdat je wat makkelijker kan corrigeren in de
opbouw van je tekening en je iets minder geduld hoeft te hebben voor een mooi resultaat.

Ben je nou een echte perfectionist en hou je van priegelen? Dan is kleurpotlood misschien wel wat voor jou. Je kan met kleurpotlood echt de meest gedetailleerde tekeningen maken!
Nou wil ik niet zeggen dat dit met pastelpotloden niet kan, want ook daarmee kan je heel gedetailleerd werken. Zelf wissel ik graag af tussen de 2 en combineer ik ze ook graag. Je
kan beide potloden individueel kopen, dus ik zou zeker aanraden om ze beiden eens uit te proberen. Dan merk je vanzelf welke je fijner vindt werken, of misschien ga je wel verder
met beiden!

Wil je nou over beide materialen meer lezen? Lees dan de individuele blogs over pastelkrijt en over kleurpotlood!

Veel succes en tekenplezier!

Wilma
Door

Wilma

op 11 Oct 2020

Raar ik kan boetseren (Fantasiefiguren) maar tekenen lukt niet bij mij! Zo vaak geprobeert maar altijd liep het op een teleurstelling uit! Maar ik luister naar jullie en hoop dat het gaat lukken! Voor mijn gevoel is het een gave!

Monique
Door

Monique

op 25 Oct 2020

Ik kon ook niet tekenen. Op tekenles gegaan waar les werd gegeven via de Betty Edwards methode. Nu kan ik tekenen.

Anne
Door

Anne

op 19 Nov 2020

Hallo, Ik heb 'n bijna wit hondje Maltezer leeuwtje ,wat kan ik het beste voor papier gebruiken en kleurpotloden of pastel ??

Lia
Door

Lia

op 24 Feb 2021

Komt verdere info per email

Elisabeth vandermeulen
Door

Elisabeth vandermeulen

op 20 Apr 2021

Hartelijk dank voor de fijne uitleg, ik ga pastel eens ontdekken 😊

yvonne
Door

yvonne

op 09 Nov 2022

Je schrijft dat je pastel en kleurpotlood ook graag combineert... Dat hoor ik graag, want dat zou ik ook graag doen, om wat verfijndere accenten te kunnen plaatsen. Welke soort kleurpotloden zijn daar voor geschikt?

Petra
Door

Petra

op 26 Mar 2023

superfijn je uitleg! het worden kleurpotloden :) Nog wel benieuwd of jij zou kiezen voor reguliere kleurpotloden of coloursoft kleurpotloden?

Reactie plaatsen