Eerste indruk: Lyra Graduate kleurpotloden
23 augustus 2019 

Eerste indruk: Lyra Graduate kleurpotloden

Kleurpotloden zijn inmiddels in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Elk merk heeft weer een eigen formule of recept om te proberen het perfecte kleurpotlood te creëren. Iedereen kent merken als Faber Castell of Stabilo waarschijnlijk wel, maar in deze blog test ik kleurpotloden van een ander merk: Lyra! Wil je weten wat ik van deze potloden vind? Lees dan verder!

De Lyra Graduate kleurpotloden komen in verschillende sets van 12, 24 en 36 potloden. Er zijn dus maximaal 36 kleuren beschikbaar. Lyra beschrijft deze potloden alsvolgt:

  • Hoogwaardig kleurpotlood met intensieve, glanzende en dekkende kleuren
  • Duurzame en breukvaste stift met een doorsnede van 3,8 mm
  • Vervaardigd van PEFC gecertificeerd cederhout
  • Eenvoudig te slijpen

Laten we even een kijkje nemen in de doos!

Als je de doos opent zie je alle 36 kleuren gesorteerd van licht naar donker. Alle potloden hebben hun eigen nummer en naam. Ik heb alle kleuren even uitgeprobeerd op het papier dat ik altijd voor kleurpotlood gebruik: Canson 1557. Hier zie je het resultaat:

Ik vind de potloden mooi gepigmenteerd! Wel merk ik gelijk dat de kleuren nogal stug aanvoelen op het papier. Het glijdt niet helemaal lekker, zeg maar. Ik moest zeker wel een aantal lagen toevoegen om de kleuren dekkend te krijgen.

Kleuren

Qua kleuren vind ik de selectie groen- en paarstinten erg mooi! De bruintinten vind ik wat minder. Ook zitten er maar 2 grijstinten tussen. Door het gebrek aan variatie in deze kleuren zou ik deze potloden niet erg geschikt vinden voor het tekenen van huisdieren. Wel voor bijvoorbeeld kleurplaten of kleurrijke dieren!

Zwart

Ik besloot het zwarte Lyra potlood te vergelijken met het zwarte potlood van Faber Castell Polychromos. Op beide potloden heb ik even hard gedrukt. Je kan zien dat die van Lyra

toch iets minder zwart is dan de Polychromos. Als je dus op zoek bent naar een echt zwart potlood zou ik die van Lyra vervangen door een zwarte Polychromos of een ander merk.

Kleuren mengen

Als je realistisch wil gaan tekenen is het belangrijk dat je kleurpotloden goed in laagjes kan opbouwen en kan mengen. Dit heb ik dus ook geprobeerd! Met geel, blauw en rood heb ik groen en oranje geprobeerd te maken. Dit ging eigenlijk heel soepel! Ik kon meerdere lagen toevoegen voordat het papier verzadigd raakte. Dit werkte dus erg fijn. Wel vond ik de stugheid van de potloden weer een beetje storend.

Lichtvastheid

Met lichtvastheid wordt bedoeld in hoeverre kleuren worden aangetast door zonlicht/UV straling. Als je je tekenwerk wil verkopen is het belangrijk dat de kleuren zo min mogelijk vervagen! Veel bekende merken hebben een overzicht van de lichtvastheid van hun kleurpotloden, of geven de lichtvastheid aan met sterretjes op de potloden zelf. Helaas is dit bij Lyra graduate niet, en is de lichtvastheid ook op internet niet te vinden. Of deze kleuren door de jaren heen goed zullen blijven is dus niet duidelijk!

Prijs

De prijs van deze set verschilt een beetje per winkel, maar uiteindelijk komt het neer op gemiddeld €40. Als je dat vergelijkt met Faber Castell Polychromos is er wel een aanzienlijk prijsverschil. De 36 set van Polychromos is namelijk rond de €55.

Dus, wat vind ik er nou van?

Op basis van mijn eerste indruk denk ik dat deze potloden zeker geschikt zijn voor kinderen, beginnende tekenaars of als je graag met kleurboeken of mandala’s werkt! De potloden zijn namelijk niet erg duur, maar wel goed gepigmenteerd.

Zijn deze potloden geschikt voor serieuze tekenaars of professionals? Nee, dat denk ik niet. 36 kleuren is toch iets te beperkt voor het realistische werk. Als je je werk verkoopt of wil verkopen, is het sowieso handig om te weten of de potloden lichtvast zijn. Dan zou ik zeker aanraden om nog even door te sparen en voor Polychromos, Caran d’ache luminance of Derwent lightfast te gaan.

Ik hoop dat je deze blog interessant vond! Mocht je deze potloden ook hebben, laat dan zeker weten wat je van ze vindt!

Harda
Door

Harda

op 12 Jan 2020

Dank je wel! Heel leerzaam. Ik teken op het moment met houtskool portretten. Heb daar een paar workshops voor gehad. Wil straks kleur gaan proberen.

Lieve
Door

Lieve

op 23 Feb 2020

Mooi, ik ga dan toch maar voor Faber.....meteen goed beginnen!!

Carmen
Door

Carmen

op 10 Mar 2023

Fijn deze uitleg! daar kan ik mee verder gaan.

Reactie plaatsen