Wat is pastelmat?

Pastelmat: Als je veel bezig bent met tekenen heb je deze naam vast wel eens voorbij horen komen. Ik heb gemerkt dat er nog wel eens wat verwarring bestaat over wat Pastelmat
eigenlijk is. In dit blog leg ik je alles uit over Pastelmat en waarvoor je het gebruikt!

Clairefontaine Pastelmat

Pastelmat is een type pastelpapier/karton(360grams) wat wordt geproduceerd door het merk Clairefontaine. Clairefontaine is een Frans merk en heeft allerlei soorten tekenpapier, schetsboeken en printerpapier in het assortiment. Pastelmat is speciaal ontwikkeld voor het -Je raadt het al- pasteltekenen!

Pastelmat

Pastelmat

Het oppervlak van Pastelmat bestaat uit kleine vezeltjes, welke zorgvuldig zijn vastgemaakt aan het karton. Deze zijde is bedoeld om je tekening op te maken. De achterkant van Pastelmat is gewoon glad wit karton.

Bestaat er ook Pastelmat van andere merken?

Dit is iets waar ik soms vragen over krijg en waar best wel wat verwarring over is! Er bestaat geen Pastelmat van een ander merk. Clairefontaine is de bedenker en enige maker van Pastelmat.

Waarom is Pastelmat anders dan ander pastelpapier?

Dat zit hem vooral in de structuur. De vezelige structuur van Pastelmat is iets unieks in de pasteltekenwereld. Als je eroverheen gaat met je vinger voelt het enigszins zacht aan, maar aan de andere kant hecht je potlood of pastelkrijtje zich er heel goed aan. Dit betekent dat je er ontzettend veel lagen op kwijt kan maar dat het creëren van kleine details in je tekening ook redelijk gemakkelijk gaat ten opzichte van andere merken.

Pastelmat structuur

Pastelmat structuur

Andere merken pastelpapier zijn bijvoorbeeld Canson mi Teintes(honigraatstructuur), Velours(Harig oppervlak) of Hahnemühle Ingres(Lijnstructuur).

Toepassing van Pastelmat

Pastelmat wordt het meest gebruikt voor zacht pastelkrijt en pastelpotloden, maar ook voor kleurpotlood leent het zich goed! Ook voor mixed media kun je het goed gebruiken. Veel van de professionele pasteltekenaars werken op Pastelmat, vanwege de goede hechting van het pastel(lange houdbaarheid van de kleuren) en de houdbaarheid en lichtechtheid van het Pastelmat zelf.

toepassing van pastelmat

Is het je geld waard?

Ook hier krijg ik vaak vragen over, omdat Pastelmat wel prijzig is. Je kan blokken bestellen in verschillende formaten. De prijzen verschillen natuurlijk een beetje per winkel, maar voor een blok A4 met 12 vellen ben je zo rond de €24 kwijt en voor A3 rond de €40.

Wel kan je ook losse vellen bestellen! Deze vellen gaan van A5 tot 50x70cm die je zelf op maat kunt snijden. Dan ben je in verhouding weer wat voordeliger uit. Ik bestel altijd  individuele vellen, omdat je dan zelf de kleur kunt bepalen.

Maar dan de vraag: Is het deze bedragen wel waard? Mijn antwoord is ja! Dit zware papier/karton kreukelt niet en is erg lang houdbaar. Voor de verkoop van mijn werk vind ik dit erg belangrijk. Door de goede hechting van het pastel kun je ontzettend gedetailleerde werken maken. Dit heb ik met geen ander pastelpapier zo ervaren.

Als je een beginnende pasteltekenaar bent maar je wel vraag richting het realisme wil, zou ik absoluut aanraden om eens een los velletje te bestellen en zelf te ondervinden of het bij je past. Ik zou ook zeker aanraden om ook andere soort pastelpapier uit te proberen en te vergelijken! Uiteindelijk is papierkeuze ook erg afhankelijk van persoonlijke smaak en het doel wat je hebt met je werk.

Wat vind jij van Pastelmat? Laat het weten in de reacties!

Leer tekenen met de videolessen van Tekenclub.nl!

Wil je graag (beter) leren tekenen? Tekenclub.nl is een website waar je met een abonnement toegang krijgt tot al onze tekentutorials. We hebben video’s over portretten, dieren, landschappen en nog veel meer. Ook aan absolute beginners is gedacht: er is een complete basiscursus tekenen (inclusief handboek).
Alle video’s zijn onversneld en Nederlandstalig. Je kunt alles in je eigen tempo en volgorde kijken. Zolang je lid bent heb je onbeperkt toegang tot alle video’s én de leuke communitypagina, waar je je resultaten kunt delen.

Klik hier als je nieuwsgierig geworden bent en meer wil lezen over het lidmaatschap!

Tekenclub lessen

Natasja Hilberink-Schrijver
Door

Natasja Hilberink-Schrijver

op 16 Dec 2020

Ik ben een beginner maar heb al wel ondervonden dat pastelmat voor mij het meest plezierig tekent. Het geeft net dat beetje extra aan je werk en is gemakkelijk te gebruiken bij het opbouwen van lagen.

jacinta
Door

jacinta

op 16 Dec 2020

Wat vind ik ervan? Vooral duur. Ik heb het nog niet aangeschaft.

Elise
Door

Elise

op 16 Dec 2020

Ik heb een paar dagen geleden van mn moeder een blok gekregen. En jeetje, wat een verschil. Dit maakt werken met pastel een feestje!

Franca van Poppel
Door

Franca van Poppel

op 16 Dec 2020

ik heb het nu besteld om het uit te proberen. Door dit begrijp ik nu wat pastelmat is.

Johnny Cocquyt
Door

Johnny Cocquyt

op 26 Dec 2020

Ik heb de eerste keer een A4blok aangeschaft voor het tekenen van het gezicht van de oehoe ( tutorial Leontine) en ben er zeer tevreden van. Zeer goede hechting, minder stofferig en ik vind het vooral leuk dat men niet dient te fixeren en aldus de kleuren niet doffer worden. ( klopt?) Ligt me beter dan Canson Mi teinte waar je de structuur van het papier blijft zien

Tonnie
Door

Tonnie

op 20 Jan 2021

Misschien ben ik wat laat met reageren. Hoe bepaal je welke kleur achtergrond je kiest? Er zijn zoveel verschillende kleuren. En waar bestellen jullie pastelmat van Clairefontaine? ik zie alleen maar grote formaten....

Marga
Door

Marga

op 24 Jan 2021

Hallo Tonnie, Zoek via je zoekmachine op "pastelmat" en vanzelf zie je verschillende winkels die pastelmat verkopen o.a. bol.com ook speciaalzaken voor kunstmaterialen zoals van beek, de duif, de kwast etc. Wat betreft de achtergrondkleur is iets wat vooral persoonlijk is. Wat vind jij zelf mooi, als je de achtergrond helemaal gaat invullen maakt het zelfs niet zoveel uit. Al zou ik voor een lichte achtergrond geen donkere ondergrond nemen. Succes.

Gerry Snelders
Door

Gerry Snelders

op 04 Mar 2021

hallo Leotine. waar kan ik grote vellen het beste kopen ,ik ben lid van de teken club ik heb nu teken potloden van Faber Castel maar wil de pastel potloden van Stabilo Carbothello ook gaan proberen met welke kleuren kan ik het beste beginnen .

Ireen Zijlstra-Korver
Door

Ireen Zijlstra-Korver

op 22 Mar 2021

Ook ik ben een beginnende tekenaar maar ben zo blij met pastelmat van Clairefontaine i.c.m. mijn Stabilo Charbothello pastelpotloden (60st). Ik heb ergens een aanbieding gevonden van het pastelmat papier en heb er 2 setjes van gekocht. Ik raad het ook iedereen aan.

Nelleke
Door

Nelleke

op 09 Apr 2021

Wat kost een lidmaatschap?

Reactie plaatsen