Alles over tekenen in opdracht!
28 oktober 2020 

Alles over tekenen in opdracht!

Tekenen in opdracht: Wat is dat eigenlijk en waarom zou je dat doen? De afgelopen jaren heb ik heel fanatiek in opdracht gewerkt. Ik maakte portretten van huisdieren voor particulieren wereldwijd. In dit blog zal ik daar mijn persoonlijke ervaringen beschrijven en wat adviezen geven voor diegenen onder jullie (de lezers) die misschien ook wel willen beginnen met tekenen in opdracht! Hier heb ik een tijdje geleden al eens een blog over gepost, maar deze wordt wat breder en uitgebreider! Lezen jullie lekker mee?

Hoe ik ben begonnen

Een jaar of 6 geleden had ik besloten dat ik van tekenen mijn werk wilde maken, en het maken van portretten voor anderen lag daarin het meest voor de hand. Dit leek me ook ontzettend leuk! Ik begon met het plaatsen van een oproepje op mijn persoonlijke Facebookpagina, waarin ik vroeg of er misschien vrienden of familieleden waren die wel een portretje van hun huisdier zouden willen. Daar kwamen gelijk wat reacties op en dus begon ik met het maken van kleine portretjes in grafiet.

Mijn allereerste opdracht was voor een oud-klasgenoot. Het was een A5je van haar hondje, waarvoor ik toen €10 kreeg. Ik was ontzettend blij. Wauw, 10 hele euro’s!! Ik had nooit verwacht dat iemand ooit geld zou betalen voor een tekening van mij. Ik was zo enthousiast dat ik daar heel fanatiek mee verder ben gegaan de volgende jaren! Helaas kan ik van die tekening geen foto meer vinden, maar ik zal van dezelfde periode hieronder wat opdrachten invoegen.

Opdrachten uit 2014 (Leontine van Vliet)

Opdrachten uit 2014 (Leontine van Vliet)

Inmiddels na 5 jaar in opdracht gewerkt te hebben ben ik nu actiever als tekendocent. Mijn portretten hangen in talloze landen verspreid over de hele wereld, maar ik heb vooral veel
opdrachtgevers uit Amerika gehad. Door de jaren heen heb ik mijn prijzen geleidelijk verhoogd naarmate ik bekender werd. Inmiddels betalen opdrachtgevers tussen de €500 en
€1000 voor een portret. Een droom die uit is gekomen voor mij!

Tekenen in opdracht

Opdrachten uit 2018 en 2019 (Leontine van Vliet)

Waar moet je rekening mee houden als je in opdracht tekent?

 1. Prijs: De prijs bepalen van je werk is misschien wel het aller lastigste aspect van dit beroep. Probeer laag te beginnen en bouw je prijs langzaam op. Je kunt beter te laag
  beginnen en veel opdrachten hebben, dan te hoog beginnen en geen opdrachten hebben. Prijs moeten verhogen is beter dan moeten verlagen! Wat die prijs moet zijn is aan jezelf. Vraag een prijs waar je je goed bij voelt en ga vanaf daar verder.
 2. Bekendheid: Dit heeft ook weer invloed op de waarde van je werk. Hoe bekender je wordt, hoe meer je werk waard wordt ongeacht de kwaliteit van je werk.
 3. Social media en acquisitie: Hoe bereik je die bekendheid en je nieuwe opdrachtgevers dan? Social media! Het internet is op dit moment de makkelijkste en goedkoopste manier om je werk aan de man te brengen. Zorg dus dat je daar flink wat tijd in steekt. Lees je in over marketing en hoe je je werk het beste presenteert. Zeker in het begin was ik meer tijd kwijt aan social media dan aan het tekenen zelf!
 4. Materialen: Als je je werk verkoopt is het superbelangrijk dat je goede materialen gebruikt. Daarmee bedoel ik lichtvaste en zuurvrije potloden en papier, zodat je werk niet vervaagt of vergeelt binnen een te korte periode.
 5. Verzending: Zorg dat je je werk heel goed inpakt voor verzending! Postbezorgers gaan niet altijd voorzichtig met pakketjes om, dus het is belangrijk dat je zelf zoveel
  mogelijk doet om te voorkomen dat het werk kapotgaat. Ik pak mijn tekeningen altijd in tussen 2 stukken dik karton of schuim. Vervolgens maak ik hem waterdicht
  met plastic folie. Het geheel gaat dan in een bubbelenvelop. Dat is een hele goede methode gebleken voor de verzending wereldwijd. Een track en trace link is ook altijd aan te raden!
 6. Voorschot: Zeker als je wat meer geld gaat vragen voor je werk is het wel aan te raden om een voorschot te ontvangen voordat je begint. Ik vraag zelf een voorschot van 30%. Pas nadat deze is voldaan wordt de opdracht ingepland. Zo heb je als artiest meer zekerheid en filter je de niet-zo-serieuze mensen er al uit.

De voor- en nadelen van het werken in opdracht

In opdracht tekenen heeft naar mijn ervaring zowel voordelen als nadelen. Deze zal ik hieronder even opnoemen. Dit zijn wel mijn eigen ervaringen, dus het kan natuurlijk zijn dat
een ander weer hele andere voor-en nadelen ervaart!

De voordelen:

 • Je hebt een vrij stabiel en zeker inkomen, zeker als je een wachtlijst kan opbouwen. Als je net begint als tekenaar is dit dus een hele goede basis!
 • Je krijgt enorm veel waardering voor je werk. Niets zo leuk als horen dat je iemand of iemands huisdier heel treffend hebt weten neer te zetten! Soms zijn opdrachtgevers
  zelfs ontroerd wanneer ze hun portret ontvangen.
 • Omdat je graag wil presteren voor de klant doe je er alles aan om het beste uit jezelf te halen. Bij mij heeft dit ervoor gezorgd dat de kwaliteit van mijn tekeningen heel
  snel verbeterde.

De nadelen:

 • Je zult wel eens te maken krijgen met een wat moeilijkere opdrachtgever. Iemand die steeds wat aan te merken heeft of nooit tevreden is. Ook hier moet je mee leren
  omgaan.
 • Omdat het vaak de bedoeling is dat je een foto natekent (ligt natuurlijk wel aan je genre) heb je minder ruimte voor je eigen creativiteit en interpretatie.
 • Je zult ook wel eens te maken krijgen met lastige, onduidelijke foto’s. Dit maakt het maken van een portret moeilijker. Zelf vind ik dit juist een leuke uitdaging, maar je hebt wel meer kans op een minder treffend portret. Wees dus ook niet bang om echt slechte foto’s af te slaan en te vragen om betere!

Nou, dit waren mijn ervaringen wat betreft het tekenen in opdracht! Veel tekenaars starten hiermee wanneer ze besluiten om van tekenen hun beroep te maken, en het is echt heel
dankbaar werk. Ik zou zeggen, probeer het eens!

Heb jij wel eens in opdracht gewerkt of wil je er juist mee beginnen? Laat het weten in de reacties!

Barbara
Door

Barbara

op 16 Nov 2020

leuk om te lezen Leontien en het zijn goede adviezen. Inderdaad is de prijs altijd een dingetje. Mensen hebben geen idee dat er veel werk inzit en sommigen willen graag een portret van hun dier "hebben" als je dan een prijs noemt ook al is dat niet veel zijn ze verbaasd. Ik ben met opdrachten gestopt omdat ik liever werk aan schilderijen waar ik zelf voor kies.

Sanne
Door

Sanne

op 21 Jun 2021

Super leuk omgeving lezen! Even een vraagje! Ik had ook best voor opdrachten in de wachtrij staan en ben in mei mijn prijzen wat gaan verhogen (nog steeds aan onder rand vergeleken echte kunstenaars hoor) mijn vraag is kan het zijn dat het in de zomer rustiger is? Sinds mei (ik de prijzen heb verhoogd) is het ineens rustig met opdrachten. Komt dat nou omdat je toch in ander segment terecht komt of he jij ook altijd rustiger in de (voor) zomer?

Siebrig Jasper-de Wilde
Door

Siebrig Jasper-de Wilde

op 20 Oct 2021

Hallo Leontien, Ik vond het erg leuk en leerzaam om te lezen hoe jij nu als zzp"er nu aan de slag bent om in opdracht kunst te gáán maken voor jou beloning als geld.Ikzelf heb alwrl vele malen in opdracht gewerkt,zowel voor mezelf in opdracht voor familie en vrienden doormiddel van het maken voor een verjaardag of andere feestelijke gelegenheid.Om er geld voor te gaan vragen vindt ik nog best wel moeilijk hoor..als ik dan naar de verschillende talenten zie onder de verschillende mensen want ook daar zit veel verschil in...want de een houdt van abstracte kunst en een ander weervan realistisch kunst.Ik heb het geleerd via allerlei cursussen en via kunstonderwijs.Maar men sprak nooit zo makkelijk over dit soort onderwerpen ook omdat sommige kunstenaars moeite hébben met het loslaten van "hun kindje "als gemaakte kunstwerk en willen dan liever hun werk niet weg doen.Ik heb gewerkt voor een Schildersatier in opdracht,alleen was daar dan wel de afspraak dat jou werk in de uitleen terecht kwam voor meer bekendheid. In plaats van zelf er geld mee te verdienen,ik ben toen gaan nadenken..nadat ik 1 kunstwerk van een vliegende uil op social media had geplaatst,nadat iemand mijn werk ipv 250 euro wel 800 waard vond.Want dat schilderij is destijds voor dat bedrag toen verkocht.(ik werkte destijds bij Schildersatelier De Blauwe Roek in Drachten.(www.blauweroek.nl)

Siebrig Jasper-de Wilde
Door

Siebrig Jasper-de Wilde

op 20 Oct 2021

Even ter correcte: Www.deblauweroek.nl

Reactie plaatsen